Hlavní navigace

Italové vyrobili šestinohého robota. Na psa od Boston Dynamics nemá

29. 7. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ideální robot nemusí mít tvar těla jako člověk. Ani jako pes, i když právě dvě nebo čtyři nohy jsou základem robotů od Boston Dynamics. Italští vědci z Instituto Italiano di Tecnologia zkouší postavit kentaura – robota na šesti nohách.

Právě tento tvar by mohl nejvíce podpořit stabilitu robota, zatímco by mu stále zůstaly dvě „lidské“ ruce. Centauro je narozdíl od robotů lidského tvaru extrémně stabilní. Jeho design vychází z robota Momaro, který byl vyvinut na univerzitě v Bernu, a který se velmi dobře prezentoval na soutěži robotů před třemi lety (kde se obecně více dařilo podobným hybridům).

Centauro má být záchranářský robot. Je vysoký 1,5 metru, váží 93 kilogramů a italové jej vyrobili z lehkých slitin a plastů ze 3D tiskárny. Na akumulátor vydrží dvě a půl hodiny a po celou dobu jej ovládá lidský operátor.

TipMIT vyrobilo slepou robotickou kočku. Běhá, skáče, protahuje se (video)

Každá jeho ruka a noha může rotovat v kyčli, koleni i kotníku, což umožňuje vzpřímenou i skrčenou polohu, a tedy i rychlé přesuny nebo překonávání schodů. V přímém souboji s roboty Boston Dynamics v postapokalyptické budoucnosti by asi dlouho nevydržel…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.