Hlavní navigace

Centrino 2 a Acer - nové notebooky

1. 8. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nový vzhled se úzce drží myšlenek, původního designu Gemston - přidává pouze drobnosti a spíše upravuje celkové vyznění. Nejviditelnější a na první pohled zřejmá změna je barva - Aspire opouští bílou a nyní používá slušivou kombinaci šedé a černé barvy. Drobné prvky designu (různé křivky a zkosení hran) se nezměnili.

Kombinace šedé a tmavších odstínů přechází celým tělem notebooku - od lesklého víka až po plastový spodek. Na víku se navíc uchytilo i decentní použití modré barvy v obdélníku uprostřed, které dobře ladí s poosvětleným logem Acer. To díky povrchové úpravě skutečně vypadá jakoby bylo vystouplé, což samozřejmě není pravda.

Nové Centrino = Nové notebooky

Centrino 2 odstartovalo aktualizaci celé řady notebooků Aspire - 15,4" - 5930, 12,1" - 2930 a 14,1" - 4930. V zásadě se odlišují hlavně ve velikosti - design i další prvky jsou pro všechny tyto notebooky společné. Řada TravelMate dostala pouze modernější komponenty, protože u firemních notebooků je právě stabilita designu důležitá.

První dojmy ze Aspire 4930 jsou pozitivní. Díky 14,1" displeji má kompaktní a bytelně působící tělo, které nepůsobí tak monstrózně jako některé 15,4" notebooky. Ergonomie přitom zůstala na vysoké úrovni díky velké a pohodlné klávesnici a příjemně velkým bodům na displeji. Hmotnost lehce přesahující 2,5 kg je příjemná a dojem mobility trochu kazí pouze rozměrnější napájecí adaptér, který si kvůli výdrži budete muset stejně vždy brát sebou.


Na klávesnici se velmi dobře píše i díky dobrému rozložení kláves

Řada Aspire se zaměřuje na domácí uživatele a proto je zcela pochopitelná orientace na multimediální funkce - možnost plného 5.1 výstupu v analogové formě, kvalitní webová kamera nebo lesklý displej se zvýšeným kontrastem. Ve výbavě nechybí ani dedikovaná grafika vhodná pro nenáročné hraní.

Acer u tohoto modelu použil GeForce 9300M GS, což je nejpomalejší dedikovaná grafika Nvidie - nelze proto počítat s oslnivým herním výkonem. Své využití najde spíše u starších her, kde oceníte podporu v ovladačích. Kvůli osazení grafiky se však také snížila výdrž - udávané 3 hodiny jsou docela reálné. Ostatní parametry výbavy jsou již o něco lepší - výkonný 2,26 GHz procesor, 3 GB operační paměti a 250 GB pevný disk jsou více než postačující.


Napájecí adaptér patří k těm objemnějším a těžším


Programovatelné a ovládací tlačítka jsou na levé straně a dotekové ovládání multimédii vpravo nahoře


S hmotností 2,5 kg patří k lehčím notebookům

Ve výbavě vstupů a výstupů si zaslouží pochvalu HDMI v kombinaci se zmíněným 5.1 výstupem analogového zvuku. Čtveřice USB portů je pak standardem, stejně jako čtečka paměťových karet. Rozmístěný konektorů je i s ohledem na menší tělo velmi dobré.


Aspire 4930 je domácí notebook s velmi dobrým zabezpečením - snímač otisku prstu a softwarové šifrování dat v základu

U domácího notebooku je poměrně netypickou součástí výbavy konektor pro dokovací stanici. V tomto případě se připojuje kabele do exotického konektoru a nabízí sadu všech běžných výstupů včetně DVI-D výstupu. Díky příznivé ceně kolem 2 500 Kč může být praktickým doplňkem pro stolní použití.


Chlazení není dostatečně dimenzované, aby umožňovalo velmi tichý provoz * Víko nedrží jen silou, ale má zámek, což je rozhodně lepší řešení

Krátké zkušenosti bohužel odhalili i jednu horší vlastnost - hlučnost chlazení. Větráček se docela rychle točí i při nečinnosti. Jeho hlučnost sice není vysoká, je však nepřeslechnutelný hlavně v tišším prostředí domova. Systém chlazení je zřejmě zaměstnán kombinací výkonného procesoru a dedikované grafické karty.

Prozatím lze zkušenosti z krátkého testování shrnout jako pozitivní. Aspire 4930 má vyváženou výbavu pro domácí použití a změny designu mu prospěli. V konfiguraci 14.1" WXGA CB / CPT2P8400 / NVidia GeForce 9300M-GS 256MB / 1x2GB & 1x1GB / 1x250GB / DVD Supermulti / 802.11N / 6 cells / HD CrystalEye / BT / FP / Gemstone M / VHP  má doporučenou koncovou cenu na úrovni 27 tisíc včetně daně, což není málo. S ohledem na výbavu se zatím cena zdá přijatelná - podrobnější testování ukáže zdali se první dojem potvrdí.

Byl pro vás článek přínosný?