Hlavní navigace

Operační paměti a NAND budou levnější. Během podzimu se ceny sníží o 10 %

18. 8. 2020

Sdílet

Zdroj: Samsung
Díky přebytku zásob budou klesat ceny pamětí DRAM i NAND. Do konce roku mají spadnout o 10 %, další zlevňování má pokračovat i v první půlce příštího roku.

Vypadá to, že při nakupování komponent do vánočních upgradů nebo novostaveb počítačů nám tento rok bude vát vítr do plachet. Kvůli situaci na trhu totiž mají být levnější operační paměti i paměti NAND tvořící SSD. Toto zlevňování má pokračovat i část příštího roku.

Web DigiTimes minulý týden přinesl zprávu, podle níž na trhu pro obě paměti – jak DRAM, tak NAND Flash, vznikl stav přezásobení. Výrobci nastavená úroveň produkce totiž patrně vlivem koronavirové krize byla větší, než co výrobci PC, notebooků (přestože o ty se zájem zvýšil) a dalších zařízení spotřebovávají. Protože mají výrobci DRAM a NAND na prodej víc čipů, než pro kolik se najdou kupující, vede převis nabídky ke snižování cen dle klasických ekonomických zákonů.

Včera DigiTimes vydal upřesnění, podle kterého očekává v letos pokles cen operačních pamětí asi o 10 % – toto má nastat v čtvrtém kvartále roku, respektive by mělo jít o stav cen na jeho konci o Silvestru proti jeho začátku. V největší předvánoční špičce to tak dobré být asi nemusí (uvidíme), ale aspoň by tento pokles mohl kompenzovat určité zdražení komponent před vánoci.

Paměťové čipy DDR5 (Zdroj: Hynix)

Paměti NAND by zřejmě měly zlevňovat podobně. Zde ovšem budeme plody tohoto zlevňování konzumovat nepřímo skrz SSD; zlevnění disků a modulů může proto být mírnější než pád cen pamětí a může trvat delší dobu, než se v něm slevy NAND odrazí.

Zlevňovování má pokračovat v první polovině roku 2021

Pozitivní zpráva (pro nás, ne pro výrobce/akcionáře) je, že slabá poptávka zaostávající za výrobou má pokračovat i v první polovině roku 2021. K onomu 10% zlevnění letos by se tedy mělo poté v Q1 a snad i Q2 2021 nabalit další snižování cen.

Zatím není jasné, jak razantně by to pokračování mělo vypadat, může už mít slabší efekt, takže by ve finále ceny klesly už jenom třeba o dalších 5 nebo 10 %. Nicméně i to se hodí, bylo by pěkné, pokud by 32GB a 64GB kapacity RAM v PC byly konečně tak dostupné, jak jsme si představovali třeba před deseti lety...

Galerie: Detaily technologie operačních pamětí DDR5

Zdroje: DigiTimes (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?