Hlavní navigace

Špatné zprávy pro ceny SSD. Opět sílí poptávka po paměti NAND, začne zase zdražovat

20. 2. 2019

Sdílet

Před nedávnem jsme tu měli radostnou zprávu, dle níž měly letos výrazně zlevnit chronicky předražené operační paměti, ale také SSD díky zlevňování pamětí NAND Flash, které mělo v roce 2019 být hodně výrazné. Bohužel se zdá, že tato prognóza se bude plnit jenom z půlky. U NAND se totiž zdá se obrátila situace na trhu a nyní analytici předpokládají opačný vývoj – tyto čipy začnou zase zdražovat.

 

NAND zdaleka nezlevní tolik, jak se nedávno zdálo

Web DigiTimes nyní vydal zprávu, v níž s odvoláním na zdroje v tchajwanském průmyslu píše, že pád ceny pamětí se u NAND Flash může zastavit už během druhém čtvrtletí letošního roku, zatímco původně se mělo za to, že bude pokračovat celý rok. Místo toho by se možná již v Q2 mohly ceny zase začít zvedat, i když zatím není jasné, jak výrazně. V Q1 2019 se očekávalo zlevnění o 20 % a do konce roku možná celkem až o 45 %. Pokud se ale prognóza DigiTimes vyplní, budeme se asi muset spokojit v nejlepším případě jen s tím prvním přídělem.

Důvodem tohoto otočení větru je, že proti očekáváním se oživila poptávka po NAND ze strany výrobců různých zařízení. V druhém kvartálu by OEM výrobci měli už nakupovat více, než se čekalo, a distributoři již údajně začínají zvažovat zdražení. Růst nákupů potvrdil například Khein-Seng Pua ze správní rady společnosti Phison. Tržby tohoto výrobce řadičů pro SSD se v lednu zvýšily o 13,4 % proti předchozímu měsíci, což by mělo indikovat také větší prodeje NAND (i když je samozřejmě možné, že Phison převzal nějaký tržní podíl konkurenčním řadičům).

Výrobci zpomalují nástup 96vrstvých čipů

Kromě toho patrně proti zlevňování budou klást odpor výrobci pamětí NAND: Samsung, Hynix, Toshiba a Micron/Intel. Tyto společnosti mohou přiškrtit objem výroby, aby se na trh nedostávalo více čipů, než se prodává (čím vzniká převis nabídky nad poptávkou, zodpovědný za pád cen). Kromě toho podle zdrojů DigiTimes ale tyto firmy také zpomalily rozjezd výroby 96vrstvých čipů 3D NAND. Ty by měly vyšší kapacitu na jeden wafer, ale jejich produkce by opět zvýšila celkový výstup v gigabajtech a tedy zvětšila nabídku. Pozdržením jejich výroby tedy tyto firmy mohou také brzdit pád cen.

sk hynix nand ssd pameti Paměti NAND a SSD (Foto: Hynix)

Celkově se tedy na základě těchto faktorů zdá, že se bohužel prognóza o 45% zlevnění NAND a SSD nevyplní. Ke konci roku asi díky zlevnění v Q1 stále disky mohou být levnější než na konci loňska, ale bude to v menší míře. Pokud se tento nový scénář naplní, bude tedy asi optimální doba pro nákup SSD v první polovině roku – tedy pokud budeme ignorovat problém, že v druhé polovině roku mohou zase vyjít nějaká modernější a výkonnější SSD.

Zlevňování DRAM naštěstí vypadá na správné cestě

Zatímco o NAND přicházejí tyto špatné zprávy, operačních pamětí (DRAM) se to zdá se zatím netýká. Předpověď jejich zlevňování během letoška patrně stále trvá, aktuální zprávy ji potvrzují. TrendForce nyní například vydala zprávu, podle níž by na současné zlevňování DRAM, které v Q1 dosáhne 20–30 %, naváže v Q2 snížení cen o dalších 15 %. Celkově tedy za první polovinu roku dojde k výraznému umírnění dosavadní drahoty, které by se v druhé polovině roku sad už mělo promítnout i přímo do ceny hotových modulů na koncovém trhu.

Toto je asi hodně pozitivní, protože ceny pamětí DDR4 (a také všech podobných) byly loni (a předloni) mnohem větším problémem. A stále jsou, zatímco u SSD se dá směle říct, že tyto disky jsou již docela příjemně dostupné. V letech 2016–2018 nedošlo u NAND k takové mohutné regresi jako s RAM, která u nás loni stála 2,5× tolik za 1 GB, jako v roce 2012! Takže chvíli nezlevňování či dokonce mírného zdražování NAND snadno přežijeme, kdežto u DRAM dlouhodobý trend klesání cen pořád hodně potřebujeme.

Galerie: čipy DRAM pro operační paměti a NAND pro úložiště

Byl pro vás článek přínosný?