Hlavní navigace

Šéfka AMD Lisa Su popřela zprávy, že odchází. Do firmy ale už přišel možný následník

7. 8. 2019

Sdílet

Včera vypluly zprávy, že šéfka AMD Lisa Su odchází. Byly hned popřeny, ale do firmy teď možná přišel někdo, kdo ji jednou může nahradit: ex-CEO Synaptics.

Včera se na webu objevila senzační zpráva, podle které by Lisa Su – neboli momentálně populární CEO firmy AMD – měla chystat opuštění své vlastní společnosti a nástup do IBM. Zatím to vypadá, že šlo o kachnu, nicméně současně také do firmy nastoupil jiný vrcholový zaměstnanec, u kterého by se dalo uvažovat o tom, že by mohl jednou být jejím hlavním šéfem neboli CEO.  

Drb o odchodu Lisy Su rychle popřen

Pro pořádek nejprve onen drb. Přišel s ním web WCCFtech, o kterém zde poměrně často píšeme, že není úplně dobře osvědčený (pardon, že se tolik opakujeme). Pokud by Lisa Su skutečně plánovala odejít do IBM, jak jeho zpráva zněla, byl by to vlastně návrat. Ve „velké modré“ totiž původně působila (1994–2007). Než ale přišla do AMD, pracovala ještě jako CTO v jiné polovodičové společnosti Freescale (2007–2012). Pro ty, kdo nemají přehled o všech korporátních rebrandech: Freescale je vlastně původní polovičová divize Motoroly odpovědná třeba za procesory architektury 68000 v Amigách a starých Macintoshích a poté čipy PowerPC (G4) v těch novějších. Mezitím ji ovšem už zase spolklo NXP, takže jméno už je zase jiné (a asi nebýt obchodní války USA s Čínou, a mohlo se měnit ještě jednou).

Nicméně během několika hodin přišlo oficiální dementování této zvěsti. A to přímo z oficiálního twitterového účtu Lisy Su, kde publikovala krátké sdělení: „Jenom pro pořádek: na tomto drbu není ani zrnko pravdy. Mám ráda AMD a to nejlepší teprve přijde!“ Toto pochopitelně asi není stoprocentní záruka, ovšem alespoň tedy asi lze odsunout tvrzení WCCFtechu mezi spíše nepravděpodobné věci.

https://twitter.com/LisaSu/status/1158716089561432065

Asi by nestálo za to se touto „nezprávou“ zabývat, ovšem je tu ona druhá část, která je tvořena naopak něčím potvrzeným a oficiálně oznámeným. Do AMD totiž nastupuje na pozici výkonného vice prezidenta pro divizi Computing and Graphics (kam patří grafiky a procesory pro PC, tedy Ryzen) Rick Bergman. Ten má 30letou zkušenost v hardwarových firmách, a to nejen technickou, ale i řídící. A zajímavé je, že část této zkušenosti je spojená i s AMD. Respektive s ATi, jeho kořeny jsou totiž grafické.

Do AMD se vrací Rick Bergman: kandidát č.1. na příštího šéfa?

Rick Bergman byl senior viceprezidentem a generálním ředitelem ATi do roku 2006, kdy ji koupilo AMD. Pak do roku 2009 pokračoval ve stejné roli už pod AMD. Od roku 2009 do roku 2011 pak byl šéfem „Product Group“ v AMD, pak ale firmu opustil a od roku 2011 doposud byl šéfem firmy Synaptics – čili vedl (a podle komentářů úspěšně) celý podnik z pozice CEO. Mimochodem, v Synaptics působil donedávna také David Wang, jenž původně také pochází z ATi a na začátku loňského roku se vrátil do vedení grafické divize AMD jako její technologický šéf.

Tip: AMD slaví půl století na světě. Jaká byla jeho historie, vzlety a pády

Je možné, že informace o jeho nástupu dokonce byla tím, co motivovalo WCCFtech. Každopádně ale je myslím Bergmanova zkušenost v čele Synaptics docela významný detail. Doposud se asi nedalo úplně říct, že by v AMD byla jasně vidět nějaká osobnost, která by mohla po Lise Su převzít velení. Rick Bergman se také nejprve bude muset sžít s dnešním AMD (zkušenost s tím starým by měla být také cenné poučení), ovšem již má zkušenost s dlouholetým vedením společnosti, byť menší. Tudíž by mohl být možná i ideálním kandidátem na tuto roli.

AMD Rick Bergman Rick Bergman

Nejde přitom o to, že by měl Lisu Su nahradit hned teď, naopak asi čím déle se před tím bude aklimatizovat, tím lépe. Existence onoho „korunního prince“ ve firmě je ale dobrá věc pro případ, kdy CEO musí odejít náhle třeba kvůli zdraví, nějakému skandálu, nebo ze zásahu vyšší moci. Intel ve chvíli, kdy musel odejít Brian Krzanich, takový předem připravovaný následník chyběl a velmi dlouho trvalo, než bylo nové jméno nalezeno. Tak úplně možná nebyl vychován ani na začátku jeho éry, kdy oznámil konec Paul Otellini a teprve následovalo několikaměsíční hledání.

Že by Bergman tedy nastupoval přímo do pozice CEO v přípravě, je možné. Když zaměstnanci odcházejí třeba z role vice prezidenta nebo šéfa divize do jiné firmy na pozici šéfa, považuje se to za kariérní růst. Naopak zpětně by to mohlo vypadat nelogicky, pokud by to nebyl potenciální předstupeň pro top pozici. AMD je asi 4× větší společnost než Synaptics, takže pak už by to postup byl.

Jsou zde ale i komplikace. Rick Bergman je například o několik let starší (56 let) než Lisa Su (49), což hraje trošku proti myšlence, že by z něj mohl být onen eventuální následník, pokud Lisa Su nechce skončit netypicky brzo. A pokud by jeho motivace byla opravdu post CEO v AMD, pak by také asi nechtěl čekat nějak dlouho. Toto tedy na jednu stranu skutečně může vyvolávat pochybnosti o úmyslech Lisy Su. Na druhou stranu zde může třeba jít i o touhu změnit práci nebo nostalgii za pracovištěm z mládí. Teprve v budoucnu uvidíme.

Galerie: Historie procesorů a dalších čipů AMD

Byl pro vás článek přínosný?