Hlavní navigace

CES 2013: Co můžeme čekat a čeho se určitě nedočkáme?

6. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Podíváme-li se na CES obecně, můžeme téměř s jistotou odhadnout hlavní trendy. V centru pozornosti budou tentokrát televize a to hned z několika důvodů. Velcí výrobci se pomalu smiřují s tím, že 3D je spíše bonusovou funkcí a nikoli hlavním důvodem k nákupu nové televize. Proto to na nás zkouší jinak – novým zaklínadlem je UHD, tedy Ultra High Definition nebo také 4K (či 4K2K). Ať už tomu budeme říkat jakkoli, je jisté je, že jde o televize s rozlišením (typicky) 3840 × 2160 bodů, které se začínají objevovat v nabídce všech velkých značek. Ruku v ruce s tím jdou i velké úhlopříčky, dočkáme se tak modelů, jejichž úhlopříčky budou atakovat nebo i překračovat 100" (tedy dva a půl metru).

Chytré a chytřejší

Co se technologií týče, určitě uvidíme celou řadu OLED modelů a samozřejmě pravé LED TV ideálně bez rámečků. Samsung prý dokonce chystá unikátní model s poloprůhledným displejem, přes který ve vypnutém stavu uvidíme na zeď. K čemu je to dobré, se dozvíme stejně rádi jako vy. Zcela jistě můžeme očekávat i několik autostereoskopických televizí, které nabídnou (doufejme) opravdu uvěřitelné 3D bez brýlí (a bez bolesti hlavy).

LG Hecto - unikátní systém s laserovým projektorem

Když jsme u těch televizí – hodně bude slyšet také o Google TV. To jak  podání nových modelů LG (které nabídnou novou generaci Google TV s hlasovým ovládáním a službou OnLive),  tak i v podobě samostatné krabičky, kterou pro Google zpracoval Asus. Že Asus přehrávače umí víme, pár jsme jich otestovali. Když jsme u těch televizí, za zmínku stojí také produkt LG Hecto, unikátní laserový projektor, který ze vzdálenosti 22cm dokáže promítat 100" obraz – prodávat se bude se speciálním obřím plátnem, které bude vypadat jako televize.

Ohni mě

Z konkrétních technologií, na které se těšíme musím určitě zmínit ohebný displej od Samsungu – mělo by jít o 5,5" palcové HD řešení, doufejme, že už implementované v nějakém ukázkovém přístroji. Nebude chybět ani nová generace mobilních platforem – téměř s jistotou můžeme čekat novou generaci Nvidia Tegra s pořadovým číslem 4 a také novou generaci mobilního hardware od Intelu. Tedy čtyřjádrové procesory procesory Bay Trail-T pro smartphony a tablety a také kompetní SoC řešení s kódovým označením Valleyview-T.

 

Určitě se dočkáme také většího nástupu rozšířené reality – kromě chytrých brýlí od Brotheru a Googlu, o kterých jsme již psali, se dočkáme také produktu Vuzix Smart Glasse. Stejně jaké jeho konkurenti nabízí průhledný displej, na němž se vidíte jak průchozí obraz z reálného světa, tak i dodatečné digitální informace. Po cestě si můžete přečíst e-mail, jednoduše se nechat navigovat nebo s brýlemi i fotit. Co je důležité, v prodeji by měly být dříve, než řešení od Googlu. Tyto brýle běží na Androidu, obsahují Bluetooth, sluchátko, GPS, foťáček a bezdrátově se spojí s Androidem nebo iOS. Podobných zařízení bude určitě v blízké budoucnosti přibývat jako hub po dešti. 

Moneual Smart Care System – speciální hodinky pro neslyšící

Jedním z trendů, který oproti minulému roku ještě zesílí je IoT, tedy Internet of Things. O co jde? Zjednodušeně řečeno  o propojování všech chytrých zařízení v domácnosti. Mluvím jak o jednotlivých chytrých žárovkách či zásuvkách, které můžete ovládat z mobilu, ale také o kompletních domácích systémech, kdy můžete téměř každý elektrospotřebič ovládat třeba pomocí speciální centrální aplikace na iPadu. S tím souvisí i vzestup domácí robotiky – uvidíme ještě chytřejší autonomní vysavače, zvlhčovače vzduchu a možná i něco revolučního. Na CESu potkáme také celou řadu různých chytrých doplňků: sportovních, zdravotních atd. Víme také jistě, že několik velkých automobilek představí chytré systémy pro svá auta a skutečně moderní počítače s dotykovými displeji a mnoha funkcemi zabudované přímo v palubní desce. To už není tak úplně naše doména, nicméně, to co bude z počítačového hlediska zajímavé, vám jistě představíme.

Trendy

Konkrétní novinky, čeho se nedočkáme

Co takhle něco konkrétního?

Pokud bych měl prozradit, na jaké konkrétní produkty se těším, tak to v první řadě budou zcela jistě konvertibilní tablety s Windows 8. Zvědaví jsme v redakci zejména na různé nové druhy a varianty – zejména asijští výrobci mají skutečně velmi divokou fantasii. Všichni se také určitě těšíme na novou generaci smartphonů – velmi pravděpodobně se dočkáme Samsungu Galaxy S IV, tedy nástupce androidího krále, ale také celé řady high-endových modelů z dalších stájí. Nabušený 5" model představí nejen LG, ale dokonce i ZTE a Huawei. Poslední jmenovaná firma by měla ukázat také model W1 běžící na nových Windows.

Huawei W1 s Windows Phone 8

Po podzimním uvedení přístroje Samsung Galaxy Camera bylo celkem jisté, že se dočkáme i dalších chytrých foťáků s možností okamžitého sdílení a propojení na sociální sítě. Svůj příspěvek do této diskuze s určitostí přislíbil Polaroid, jehož přístroj poběží také na Androidu, ale navíc nabídne výměnné objektivy. Z připravovaných produktů nás zaujal také Moneual Smart Care System – jde o speciální hodinky pro neslyšící, které naslouchají okolním zvukům a rozpoznávají různé situace. Na displeji nebo pomocí vibrací pak upozorní třeba na přijíždějící auto. Těšíme se také na reálnou ukázku tajemné hmoty, kterou má na svědomí společnost Tech21. Speciální materiál je za běžných okolností pružný, jakmile na něj ale začne působit velká síla (typicky pád) okamžitě ztvrdne a ochrání tak např. Smartphone, který obaluje. 

Čeho se nedočkáme?

V prosince přišlo celkem nečekané oznámení přímo z Nokie, že se letošního CESu nezúčastní. Oficiální důvod je ten, že se chtějí soustředit na World Mobile Congress, který proběhne v únoru v Barceloně. Z toho, že to přišlo tak narychlo, bych hádal, že pravděpodobně nestihli doladit nové produkty (nebo produkt) na CES. Je totiž možné, že se snaží přijít s něčím skutečně revolučním. Ostatně je to pro firmu možná jedna z posledních příležitostí jak se svojí pozicí na trhu se smartphony ještě něco udělat. Jejich situace totiž není nijak dobrá (což pro čtenáře Cnews jistě není žádná novinka) a to i přesto, že jejich nová řada telefonů s Windows 8 má rozhodně co nabídnout.

 

Chybět bude také Microsoft, ačkoli to je pravda jen částečně. Neúčast potvrdil sám Microsoft oficiálně už na loňském CESu, mluvilo se o tom dokonce i dříve. O konkrétních důvodech můžeme jen spekulovat, nicméně jakési informace tu jsou. Microsoft posledních 14 let vždy zahojoval CES úvodní přednáškou (tzv. keynote), některé zdroje tvrdí, že CES chtěl za exkluzivní slot víc peněz a Microsoft se rozhodl, že je může lépe využít jinde. Jinde jsme se také mohli dočíst, že názory Microsoftu a Asociace výrobců spotřební elektroniky, společnosti CEA, která veletrh CES pořádá, se v posledních letech čím dál více rozcházely, odchod Microsoftu z CESu byl tak jen logickým vyústěním celé situace. Nicméně, jak již bylo řečeno – Microsoft úplně chybět nebude – bude minimálně přítomen v podobě Windows 8 v mobilech, tabletech i noteboocích, je tak jisté, že bude hodně vidět. Na CESu se objeví také vrcholní zástupci Microsoftu, kteří si samozřejmě nenechají ujít klíčové mítinky a jednání.

České barvy bude na CESu již tradičné hájit Jablotron

Z českých firem se nám zatím podařilo potvrdit jen účast Jablotronu (již čtvrtý rok po sobě), o dalších případných objevech vás budeme případně informovat. Během pondělí vás čeká první dávka konkrétních novinek s fotogaleriemi z akce CES Unvelied, oficiální start veletrhu je pak v úterý 8. 1. Během celého týdne vás samozřejmě na Cnews.cz čeká podrobné zpravodajství, které budou zajišťovat vaši oblíbení redaktoři z ČR i já, který jsem přímo na místě a tímto vás z Las Vegas zdravím.

Byl pro vás článek přínosný?