Hlavní navigace

CES 2013 je za dveřmi. Jaké mobiloviny můžeme očekávat?

4. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už za několik dnů se otevřou brány Convention Center v Las Vegas, kde se bude od 8.1. konat jeden z nejočekávanějších veletrhů - CES. Jako každý rok zde budou k vidění tisícovky elektronických hraček a mezi nimi nebudou chybět ani mobily a tablety. Poslední měsíce jsme často psali o unikajících specifikacích smartphonů i tabletů jednotlivých výrobců. Mnoho z těchto zařízení bude poprvé oficiálně představeno právě v Las Vegas. Pojďme se tedy podívat na to, co lze od největších výrobců čekat.

Samsung

Začít musíme u jihokorejského giganta, který postupně začíná válcovat nejen mobilní trh. Ten nedávno u příležitosti blížícího se veletrhu CES uvedl krátké video, jenž má nalákat zvědavce na něco velkého. S největší pravděpodobností se však nebude jednat o neznámý převratný produkt, ani Galaxy S IV. Vše naznačuje velké změny v identitě firmy. Ty by měly začít změnou loga, které je prý podle odborníků příliš asijské a málo globální. Tým, jenž by se měl o novou identitu Samsungu postarat je veden Scottem Bedburym, který v minulosti pracoval na kampaních Nike a spolupracoval se Starbucks.

I když nejsou očekávány žádné konkrétní produkty na poli smartphonů a tabletů, ani těmto odvětvím by se korejci na CES 2013 neměli vyhnout. K vidění by mohly být finální displeje nové generace panelů AMOLED. Samsung prý již vyřešil problémy s maximální možnou hustotou běžných AMOLED panelů a Full HD rozlišení se tak objeví i na těchto displejích. Prvním telefonem s AMOLED panelem nové generace by mohl být zmiňovaný Galaxy S IV, jenž bude představen v květnu na tradiční akci Samsung Unpacked. Korejci se určitě nezapomenou opět pochlubit s ohebnými OLED displeji, které již umí vyrábět s rozlišením 720 × 1280. Stále však zatím čekáme na nějaké smysluplné využití.

Pokud se přeci jen dočkáme nějakých produktů, mohl by to být třináctipalcový tablet s Androidem využívající připojitelnou klávesnici stejně jako Transformery od Asusu. O tomto projektu Samsungu se začalo hovořit začátkem prosince a je tak možné, že bude tento hybrid skutečně představen.

Sony

Japonská firma patří k těm, u kterých není jasné, zda své novinky představí už tento měsíc na CES, nebo si je nechá až na únor, kdy v Barceloně bude probíhat ryze mobilní veletrh MWC 2013. V očekávání je především pětipalcový smartphone s Full HD rozlišením, který je zatím známý pod označením Sony Yuga. Měl by být poháněn čtyřjádrovým Snapdragonem a 2GB operační pamětí. Fotoaparát by měl být vybaven technologií Exmor RS, kterou Japonci oznámili v srpnu. Postarat by se měla především o kvalitnější snímky HDR a lepší výsledky při fotografování při horších světelných podmínkách.

Sony Yuga
Sony Yuga

Kromě toho se také hovoří o levnějším modelu střední třídy s označením HuaShan. Zde však zatím víme pouze to, že bude mít fotoaparát s rozlišením 5 Mpx.

LG

Dalším výrobcem, který pracuje na výrobě smartphonu s Full HD displejem je LG. Telefon je zatím známý pod názvem E940 a kromě rozlišení displeje je známý pouze použitý procesor – čtyřjádrový Snapdragon s frekvencí 1,5 GHz. Smartphone bude dostupný s Androidem Jelly Bean, avšak s největší pravděpodobností se bude jednat o exkluzivní model pro amerického operátora AT&T.

První výskyt LG E940
První výskyt LG E940

Těšit se také můžeme na nové SoC (system-on-chip) z dílen LG. Na CES bychom se měli dočkat představení jejich prvního kombinovaného procesoru H13, který bude směřován především pro využití v chytrých televizích. Podle známých licencí, které LG vlastní bude pravděpodobně kombinovat procesorová jádra Cortex-A15 a grafické jádro Mali-T604.

Huawei

Číňané chtějí konkurovat Samsungu Galaxy Note II a podle videa z jednoho z obchodů výrobce představí zařízení s úhlopříčkou displeje 6,1“ (1920 × 1080) a cenou pohybující se kolem 500 USD. Necháme na vás, zda něčemu takovému budete říkat tablet, smartphone, nebo phablet. Čtyřjádrový procesor prý běží na taktu 1,8 GHz a je napájen akumulátorem s kapacitou 4000 mAh.

Kromě toho by měli Číňané představit svůj nejvyšší model Huawei Ascend D2. Opět s úhlopříčkou 5“, Full HD rozlišením, čtyřjádrem a 2GB operační pamětí. Spekuluje se také o modelu Huawei Ascend W1 s Windows Phone 8. Ten by měl zaujmout především cenou, která je zatím odhadována na 240 USD.

Asus

Od Asusu se čekají především dva tablety – oba sedmipalcové a útočící nízkou cenou. První z nich – ME172V by měl být přímou konkurencí pro Nexus 7, bude se prodávat za 129 USD. Poháněn však bude procesorem VIA WM8950 (Cortex-A9@1 GHz + Mali 400). Na rozdíl od IPS panelu Nexusu bude vybaven pouze běžným panelem TN s rozlišením 1024 × 600.

Druhý model ME371MG bude pro změnu pohánět procesor Intel Atom Z 2420 s frekvencí 1,2 GHz. Displej s panelem IPS bude mít rozlišení 1280 × 800. Tablet poběží na Androidu Jelly Bean a k dostání by měl být v základní variantě s 16GB interní pamětí za 199 USD.

Asus ME172V
Asus ME172V

Acer

I Acer se prý chystá uvést velmi levný Androidí tablet. Ten by měl být ještě levnější než předchozí Asus – hodlá jej prodávat za 99 USD. Dočkáme se tedy opět pouze základního hardwaru – TN displej s rozlišením 1024 × 600, dvoujádrového procesoru a 512 MB operační paměti. Interní paměť bude mít kapacitu 8 GB. Poběží na Androidu 4.1.2 a jeho název bude Iconia B1.

 

Kromě toho však Acer plánuje i smartphony s Androidem. Dražší model V350 by měl být telefonem s rozlišením 1280 × 800 a zatím neznámou úhlopříčkou. O výkon se postará dvoujádro na 1,5 GHz a 1 GB operační paměti. Acer V360 pak bude telefonem střední třídy s displejem o úhlopříčce 4,5“ a rozlišením 540 × 940. Procesorem bude dvoujádro s frekvencí 1 GHz.

Acer V360
Acer V360

Nvidia

Nesmíme zapomenout ani na oficiální představení Tegry 4, o které jsme psali nedávno. Obsahovat bude čtyřjádro Cortex A-15 a 72 grafických jader. Vývojáři se prý zaměřili především na úsporu energie.

První zařízení, které bude Tegru 4 obsahovat, by mělo pocházet z dílen HTC. Mohlo by se jednat o HTC M7 či některý z diskutovaných tabletů. Taiwanci prý chystají sedmipalcový i dvanáctipalcový tablet s Windows RT. Nvidia si svůj program naplánovala ještě před oficiální otevření veletrhu. Pokud se dočkáme nové Tegry, bude to již 6.1. 2013

I Cnews.cz bude mít na výstavišti v Las Vegas svého zástupce a příští týden se tedy můžete těšit na informace z první ruky. Nejen z odvětví mobilů a tabletů.

 Uniké specifikace Tegry 4
Uniké specifikace Tegry 4 

Byl pro vás článek přínosný?