Hlavní navigace

CES 2013: Mini PC. Zotac, rádoby Steam Box, fešák od Gigabyte, NUC a další

16. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

V současnosti nejsou PC bůhvíjak v módě, nicméně jedna jejich odnož si přece jen zachovává atraktivitu. Na mysli tím mám různé kompaktní či rovnou miniaturní počítače. Tato kategorie byla vidět i na veletrhu CES 2013. Na několik zajímavých kousků se nyní podíváme.

Zotac se malými počítači zabývá dlouhodobě. Na CES 2013 představila firma třetí generaci skříňky, do které svou droboť obléká, a s ní i nový model, Zbox ID42. Jedná se o pokračování řady mini PC, založených na Atomu a čipsetu Nvidia Ion, který je však již věcí minulosti. V Zotacu se k odkazu Ionu (ať už si pod tím máme představit cokoliv) výslovně hlásí; v novém stroji má však Nvidia již jen místo grafického čipu. ID42 je postaveno na Celeronu 847 (1,1GHz dvoujádrové Sandy Bridge), spárovanému s GeForce GT 610.

Zotac Zbox ID42Zotac Zbox ID42Zotac Zbox ID83Zotac Zbox ID83

Nová skříň Zotacu (v galerii ji vidíte vlevo) je o 7 mm tlustší než předešlá, díky čemuž lze údajně použít výkonnější komponenty. Vedle toho představil také model ID83, který ještě používá starou verzi skříně. Zde je novinkou použití procesoru Ivy Bridge s grafickým jádrem HD 4000, od čehož si Zotac slibuje slušný nárůst grafického výkonu.

Barebone Sapphire Edge VS
Barebone Sapphire Edge VS

 Barebone Sapphire Edge VSBarebone Sapphire Edge VSBarebone Sapphire Edge VS

Trpaslíky vystavovali i v Sapphire, konkrétně Edge VS formátu Mini-ITX. Ty už jsou na trhu nějaký ten pátek, nově je však bude firma nabízet i coby barebone, tedy jakýsi polotovar pro PC. Obsahem dodávky tedy bude deska, skříň s schlazením a zdroj, zatímco procesor (zřejmě notebookové varianty APU Trinity), paměť a úložiště si již doplníte dle libosti.

SuperMicro: skříň CSE-101i a deska SYS-1017A-MP
SuperMicro: skříň CSE-101i a deska SYS-1017A-MP

Barebone představila také společnost SuperMicro, jinak věhlasný výrobce serverů. Šlo o základní desku SYS-1017A-MP vybavenou Atomem N2800 v kombinaci se skříní CSE-101i. U tohoto PC je už ze značky vcelku jasné, že není zaměřeno na spotřebitelský trh, ale do firemní sféry. Zamýšleným užitím je například kioskové PC nebo obhospodařování informačních a reklamních obrazovek.

 

Stylového trpaslíka představil i Gigabyte. Přístroj zatím ještě oficiálně nemá jméno, měl by se nicméně začít prodávat v dubnu. Hardware počítače nabídne Core i3, i5 nebo i7 (pravděpodobně ale v mobilní verzi, což znamená dvoujádra), paměť až 8 GB a úložiště typu SSD o velikosti 256 GB. To vše v stylově minimalistickém kabátku. Stříbřitá krabička o rozměrech odhadem 10 × 10 × 3 cm má téměř jednolitý povrch, ovšem poněkud základní portovou výbavu (dvojice USB, dvě HDMI, Ethernet). Občas má člověk pocit, že výrobci mini PC se spřáhli s výrobci USB hubů.

Mini PC Gigabyte
Mini PC Gigabyte

Intel prozradil, že chystá na letošek tři nové příspěvky do své miniaturní iniciativy NUC. Půjde o variantu s již zmíněnýcm Celeronem 847, jež v únoru nabídne cenu zhruba o sto dolarů nižší než současné modely (mohlo by tedy jít o sumu okolo 200 USD). V dubnu pak má přijít nový NUC s neupřesněným Core i5 a podporou pro technologie Intel vPro a také tři monitory. Třetí nový NUC pak již údajně bude obsahovat CPU generace Haswell, tento model ale čekejte až na sklonku roku.

Xi3 X7A alias Piston
Xi3 X7A alias Piston

Na CES o sobě dala vědět i firma Xi3. Té se povedl pěkný PR kousek, když o její kostce X7A (o tomto kompaktním počítači založeném na APU Trinity jsme již psali v říjnu) začala média informovat jako o fyzické podobě herní konzole Steam Box od firmy Valve. Na CES se mini PC, které by staršímu X7A jako z oka vypadlo objevilo pod zvučnějším názvem Piston. Poté se ale vyjasnilo, že Xi3 je jen jedním z výrobců, kteří se se svými počítači budou ucházet o certifikaci v programu obývákových PC na platformě Steamu. Vlastní a oficiální variantu si však Valve navrhuje samo (údajně bude linuxová, přijde ale až příští rok).

Xi3 Z3RO
Xi3 Z3RO

Vedle X7A pod novým jménem ale na CES firma Xi3 předvedla i novinku s názvem Z3RO. Tento model je kompaktnější než existující kostky, má něco přes 9 × 12 × 5 cm. Soudě podle parametrů je u něj použit procesor AMD E-450 (typická spotřeba systému je údajně jen 15 W). Příjemnou změnou oproti jiným podobným počinům jsou obrazové výstupy typu DisplayPort místo běžnějších HDMI. Díky tomu lze k Xi3 Z3RO připojit dvojici obrazovek o rozlišení 2560 × 1600 bodů. Obávám se ale, že v našich končinách nepůjde toto mini PC snadno sehnat. Ani cena není příliš růžová, začíná na 399 USD.

Zdroje: AnandTech (1, 2), PC Perspective (1, 2), techPowerUp, Engadget, The Tech Report, SemiAccurate

Byl pro vás článek přínosný?