Hlavní navigace

CES: Displej Lumie 900 je lepší, než jsme si mysleli

12. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vlajková loď stále překvapuje. Není to pouze nafouknutá „osmistovka“, Lumia 900 má sice větší displej se stejným rozlišením, ale už zvýšení barevné hloubky na 24b, o které jsme psali snad jako jediní na internetu, nás mohla trknout.

Nokii byl na Twitteru položen dotaz, jestli její displej (AMOLED) používá mřížku Pentile. Ta odpověděla, že nikoliv. A to je dobrá zpráva. Obyčejné AMOLEDy nebo Super AMOLEDy v podání Nokie nebo Samsungu totiž používájí jinou strukturu subpixelů, která ale při nižších DPI způsobuje zubatění hran.

Nokia Lumia 900

Sousedící pixely se dělí o zelené subpixely, displej se sítí Pentile (RGBG) má subpixelů o třetinu méně než tradiční RGB. Např. pro vykreslení čtyř pixelů potřebuje 8 subpixelů místo 12. O rozdílech mezi těmito technologiemi včetně fotografií jsme si povídali už s příchodem displejů Super AMOLED Plus od Samsungu, které problém s Pentile také vyřešily. A Nokia to s příchodem nové generace AMOLEDu ClearBlack má v malíku také. Snad podobně vybaví i další modely.

Super AMOLED vs. Super AMOLED Plus
Super AMOLED vs. Super AMOLED Plus, foto: Engadget

Pokud totiž výrobci použijí tradiční rozlišení 480 × 800 px i na větších úhlopříčkách, rušivost Pentile roste. Diagonální čáry kostičkují, když si to jednou uvědomíte, pak to vidíte pořád. Jenže např. u Samsungu S8500 Wave s úhlopříčkou o velikosti 3,3 palce zuby skryje vysoké DPI (počet pixelů na palec, tedy jemný displej), s o palec větší úhlopříčkou na Lumii 900 by už zuby zaregistrovali nejspíš všichni. Stejně tak si jich dost všimnete i u Nexusu S nebo Galaxy S od Samsungu s 4" displejem, pokud náhodou narazíte na modely se Super AMOLEDy místo S-LCD.

Zdroj: NokiaBlog

Byl pro vás článek přínosný?