Hlavní navigace

CES: Intel předvádí budoucnost Ultrabooků, jmenuje se Nikiski

10. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ultrabooky jsou koncept přímo vymyšlený a propagovaný Intelem. Není proto divu, že se největší výrobce procesorů aktivně snaží tuto ideu dále rozvíjet a demonstrovat další možné směry vývoje. To, co předvedl ještě před začátkem letošní výstavy CES, ale nečekal asi nikdo.


Zdroj: Ubergizmo.com

Předváděcí model Ultrabooku budoucnosti se jménem Nikiski je zařízení určené pro Windows 8, má dotykový displej, akcelerometr (podobně jako mívají chytré telefony; počítač tedy pozná, jak je nakloněn, což lze využít k jeho ovládání) a uvnitř najdeme hardware architektury Ivy Bridge. Nic z toho nezní příliš překvapivě... ovšem i jen letmý pohled na design odhalí, že tady něco není až tak úplně v pořádku.

Namísto klasického touchpadu má Nikiski na přední straně (od spodku klávesnice až ke spodní hraně) velký kus průhledného plastu. Ten funguje jako obří touchpad, který samozřejmě umí rozpoznat dotyky prstů od dlaní, takže si na opěrku můžete bez obav položit ruce, aniž by vám kurzor skákal po celé ploše. Průhlednost (a dotyková úprava) této části zároveň umožňuje notebook částečně ovládat i v zavřeném stavu - nevidíte celý displej, ale jen jeho část, kde se mohou zobrazovat různé stavové informace, podobně jako na "domácích obrazovkách" smartphonů. Můžete tak třeba ovládat e-mail, kalendář nebo nějaký widget, aniž byste museli notebook otevírat a aktivovat celý displej.

Zdroj videa: netbooknews.com

Přestože se jedná pouze o koncept, který bude muset urazit ještě dost dlouhou cestu, než se dostane na pulty obchodů, již nyní Intel předváděl kompletně funkční prototyp. My z toho máme trochu rozporuplné dojmy - průhledná zhruba třetina základny znamená méně prostoru pro baterii, hardware a chlazení a popravdě nám to nepřijde až tak úplně užitečné (když už chceme s notebookem manipulovat, otevřít jej opravdu není problém). Podobné řešení by ovšem mohlo pomoci s šetřením baterie třeba při přehrávání hudby (nemusí běžet celý displej, ale jen jeho část, a přehrávač lze stále ovládat) a také je dost dobře možné, že někdo přijde s nějakým naprosto geniálním využitím zmenšené plochy.

Každopádně jako koncept je to nepochybně zajímavé. Do výroby se možná nikdy nedostane, ale koncepty jsou tu od toho, aby ukazovaly krajní možnosti, a to se Nikiski každopádně daří.

Zdroj: CES 2012 / Ubergizmo / Netbooknews

Byl pro vás článek přínosný?