Hlavní navigace

CES: Lenovo IdeaPad Yoga – mezi tabletem a Ultrabookem

13. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Již dříve jsme vám říkali o šuškandě provázející Ultrabooky. Jejich další generace podle Intelu nahradí tablety, budou mít dotykové displeje a zajímavá konstrukční řešení. Jednou z prvních vlaštovek mezi podobnými zařízeními je IdeaPad Yoga od Lenova, zařízení, pro které snad ani nemáme název. Je to Ultrabook? Nebo tablet? Ultratablet? V každém případě je geniální.

O novince jsme se zmiňovali už o článku s novinkami Intelu na CESu. Tento přístroj je ovšem natolik zajímavý, že si podle nás zaslouží zvláštní zmínku v samostatné novince. A přitom na první pohled může vypadat docela nenápadně, jako velmi tenký Ultrabook.

Zdání ale klame a jak už pozornější čtenáři chápou, vtip je v tom, že Yoga má dotykový displej a kloub, který umožňuje víko otočit o 360 stupňů. Displej se tak dá otočit na spodní stranu základny, což z Ultrabooku udělá v podstatě tablet. V momentě, kdy se displej otočí do úhlu většího než 180 ¬∞, se deaktivuje klávesnice a tochpad, takže si při držení nebudete omylem psát nesmysly. Jednoduché a geniální řešení, které přitom nikoho nekopíruje (nebo aspoň nevíme o žádném doposud představeném podobném zařízení).

Tím ale pozitiva nejsou ještě zdaleka vyčerpána. Hardware, který tahle hračka nabízí, totiž zní přímo parádně: Yoga má být postavena na platformě Ivy Bridge s procesory Core i3 a i5 v kombinaci s max. 8 GB RAM, poběží na ní Windows 8, displej bude mít rozlišení 1 600 × 900 a IPS matrici a k dispozici bude 256GB SSD. Baterie by podle Lenova měla vydržet až 8 hodin v provozu (při reálném využití samozřejmě méně).

S hmotností 1,4 kg, tloušťkou 17 mm a (zatím pouze odhadovanou) cenou při uvedení 1 200 amerických dolarů je to mezi notebooky zřejmě nejpůsobivější novinka, s jakou Lenovo (a nejen to) na CESu aspoň zatím přišlo. Na trh by se Yoga měla dostat společně s Windows 8, takže si ještě nějakou dobu počkáme a je možné, že se mezi tím objeví něco ještě zajímavějšího - v každém případě se už nemůžeme dočkat, až se nám tato nadupaná hračka dostane do rukou.

Zdroj: CES 2012 / Anandtech

Byl pro vás článek přínosný?