Hlavní navigace

CES: Windows 8 pro ARM mohou na trh dorazit později

13. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Intel a AMD se z podobných zpráv jistě radují. Poprvé v dějinách poběží Windows na procesorech postavených na zcela jiné architektuře. ARM se oblíbili výrobci přenosných zařízení, producenti těchto procesorů by se však rádi viděli v obřím segmentu strojů, na nichž Windows běží. Kromě osobních počítačů se Microsoft s osmičkami pokusí vzít útokem tablety. Malá firma v podstatě nemá co ztratit, naopak může hodně získat a Intelu zatopit. Stále se bohužel nevyjasnilo, zda Windows pro ARM budou obsahovat desktop.

Tip: CES: bude ve Windows 8 pro ARM ještě desktop?

Naproti tomu se objevuje stále více řečí o tom, že tento systém nestihne vyjít souběžně s klasičtější verzí Windows 8 pro architekturu x86. Za poslední pověsti je zodpovědný přímo ředitel ARM, který prohlásil, že by byl raději, aby osmičky vyšly později. Jde mu o to, aby nepřišly na trh nepřipravené. Jeho firma prý na podobnou příležitost čekala příliš dlouho na to, aby se něco uspěchalo. Klidně by si počkal několik měsíců, klidně i celý rok. Případná prohra Microsoftu by logicky byla prohrou také pro ARM.

Tato společnost má však na trhu s tablety další hráče, hodně sází třeba na Google. Stále jí ale může uniknout trh s počítači. A to je a ještě dlouho bude velký byznys. Zatímco se malý podnik pokouší proniknout do segmentu výkonnějších zařízení, obrovský kolos Intel se pokouší o pravý opak. Na letošním CESu ukázal smartphony s vlastními procesory Atom. Ředitel ARM k tomuto tahu „nečekaně“ poznamenal, že se Intel pokouší do chytrých telefonů procpat procesory s návrhem, který sem vůbec nepatří.

Jenže něco podobného by patrně mohl prohlásit největší výrobce procesorů o svém konkurentovi. Uprostřed toho všeho stojí Windows 8. Jisté je momentálně jen to, že by Intel s AMD zpoždění verze operačního systému pro ARM ocenili.

Zdroj: Neowin

Byl pro vás článek přínosný?