Hlavní navigace

Česká Map1.eu chce přinést nejlepší celoevropskou turistickou mapu

18. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

V Česku si užíváme mapového luxusu. Vlastní webové mapy má Atlas/Centrum, iDnes i Seznam. Díky tomu se snaží i Google. Turistické podklady ale v dobré kvalitě nabízí jen seznamácký portál Mapy.cz. Pavel Klinger chce udělat cosi jako Mapy.cz, ale pro celou Evropu. Na základě dat z openstreetmap.org (OSM), které pro turisty moc nejsou, nechal vygenerovat outdoorovou mapu starého kontinentu a zpřístupnil ji na adrese map1.eu.

Map1eu - outdoorová mapa Evropy Map1eu - outdoorová mapa Evropy
Map1.eu - outdoorová mapa Evropy

Současná alfaverze má detailní podklady jen ve střední Evropě, ve zbytku světadílu je dostupné jen menší měřítko. Autor znovu vyrenderoval data z OSM, ale tak, aby vyhovovaly turistům. Změnil například popisky, u měst dbá na jejich velikost podle populace. Našel i další priority, jak co zobrazovat, aby mapa byla přehlednější. Přidal také turistické značky a vrstevnice se stínováním kopců. A nakonec odstupňoval vzhled map podle měřítka. S nejmenším měřítkem má Map1.eu vzhled politické mapy, při větším přiblížení vypadá jako autoatlas a při největším připomíná tištěnou turistickou mapu.

 

Detaily o vývoji portálu si určitě přečtěte na Klingerově blogu. Je pod ním i plodná diskuze, např. jak chce autor projekt financovat a udržovat do budoucna.

Byl pro vás článek přínosný?