Hlavní navigace

Česká meteomapa Windy zobrazuje satelitní snímky oblačnosti. Jsou skvělé

12. 7. 2019

Sdílet

Lukačovičův meteoweb Windy.com nepřestává udivovat. Když jej zakladatel Seznamu před pěti lety spouštěl, byla to „jen“ mapa ilustrující celosvětový pohyb větru. Dnes se Windy snaží agregovat všechna možná meteorologická data, jejichž kombinací lze nejpřesněji zobrazit aktuální počasí i výhled do budoucna. Před měsícem se na Windy dostaly mapy znečištění, čerstvou novinkou jsou satelitní snímky oblačnosti.

Windy zobrazují snímky ze satelitů Eumetsat, které pokrývají prakticky celou planetu (s výjimkou polárních oblastí). Na Windy najdete čerstvé snímky aktualizované každých přibližně 20 minut a uchovávány jsou po 12 hodin. Ve formě videa si tak můžete přehrát pohyb oblačnosti během posledního půl dne.

TIP: Aplikace od ČHMÚ slibuje nejpřesnější předpověď počasí

V přepínači na dolní časové ose je na výběr rychlost animace i časový úsek. Vedle nich jsou ale také tlačítka pro přepíná vrstev. Visible ukazuje oblačnost ve viditelném spektru a nejvíce se blíží tomu, co by z vesmíru pozorovalo lidské oko. Mraky jsou také zbarveny podle toho, jestli jde o teplejší nízkou/střední oblačnost (do žluta), nebo chladnou vysokou oblačnost (do modra). Ve viditelném spektru lze také hezky pozorovat západy a východy slunce.

Další vrstva Ifra ukazuje černobílé snímky pořízené v infračerveném spektru a Infra+ pak stejná data uměle doplněná o barevnou škálu zobrazující teplejší oblasti (modrá, 240 K / −33 °C) až chladnější oblasti (červená, 200 K / −73 °C).

Kromě viditelných nebo infra snímků lze (srážkovou) oblačnost na Windy pozorovat i díky radarové mapě, která navíc v reálném čase zobrazuje také blesky.

Zdroj: Ivo Lukačovič

Byl pro vás článek přínosný?