Hlavní navigace

Česká televize chystá velkou invazi na internet

21. 10. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Příští rok se ČT pokusí změnit český web. Přinese hybridní internetovou televizi a svým obsahem bude plnit mobilní zařízení. Není zvykem, aby veřejnoprávní médium bylo technologickým tahounem, ale oznámená strategie Nových médií tomu nasvědčuje.

Sám výkonný ředitel divize, Milan Fridrich, vidí jako budoucnost televize její propojení s internetem a sociálními sítěmi. V tomto ohledu je ČT aktivní už dnes. Nemyslím pouze online archiv, ale také zapojení komentářového systému pomocí Facebooku, velké online komunity na síti a úzké propojení třeba s diskuzním pořadem Hyde Park. Místo toho, aby s internetem bojovali, se mu vlastně přizpůsobí.

ČT iVysíláníNezůstane pouze u rozšiřeného iVysílání…

Žhavým tématem bude platforma hybridní televize HbbTV. Ta vznikla loni jako iniciativa několika evropských televizních společností a jejím cílem je právě propojení internetu a klasické televize. K tomu budou potřeba zvláštní televizory nebo set-top-boxy připojené k síti. Výsledkem bude jakýsi HD teletext, množství doplňkových a interaktivních doplňků přímo v obraze nebo třeba přístup do online archivu.

Prvním krokem má být spolupráce se Samsungem, který formou widgetů ve svých nových televizorech přinese internetový obsah ČT až do obýváku.

Se změnami souvisí i modernizace webů. ČT1 a ČT2 dostanou nový design už 1. ledna, ČT24 a ČT4 pak 1. dubna. Stránky budou přizpůsobeny také mobilním telefonům, a co víc, video stream se kromě iPhonu a iPadu rozšíří na další mobilní platformy. No konečně! Tisková zpráva hovoří ještě o personalizaci stránek, každý uživatel si bude moci vybrat, jak bude web ČT vypadat, co a kde má zobrazovat apod.

Na jednu stranu jsem z aktivit Nových médií nadšen, ale na tu druhou: Nebudou změny příliš finančně nákladné? V době, kdy se šetří a škrtá?

Zdoj: Česká televize

Byl pro vás článek přínosný?