Hlavní navigace

Komunista Ondráček přišel se zákonem, podle kterého by domácnosti nemusely platit koncesionářské poplatky České televizi

6. 10. 2020

Sdílet

Zdroj: ČTK
Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček předložil ve sněmovně novelu zákona o rozhlasových a televizních poplatcích. Navrhuje v ní, aby lidé nemuseli platit koncesionářské poplatky České televizi. Mělo by prý stačit, když celá rodina předloží čestné prohlášení, že se na stanice České televize nedívají. To samé navrhuje pro Český rozhlas

Jde o zákon č. 348/2005 Sb., do kterého Ondráček navrhuje přidat bod ve znění „jde-li o domácnost, kde všichni její členové úředně ověřeným písemným čestným prohlášením zaslaným provozovateli vysílání prohlásí, že rozhlasové nebo televizní vysílání nesledují.“ Pokud byjej sněmovna schválila, vešel by v platnost nejspíše od ledna příštího roku.

Ondráček ve stejné novele navrhuje i rozšíření pravomocí Rady ČT o možnost rozhodovat o stížnostech na všechny zaměstnance České televize. Rada v nedávné době obměnila své členy o několik kontroverzních osob.

Koncesionářské poplatky jsou hlavním zdrojem příjmů České televize. Platí je domácnosti i podnikatelé. Jeho výše je 135 Kč za televizor a 45 Kč za rozhlasový přijímač, přičemž tyto částky se nezměnily od roku 2008.

Cloud24

Souhlasíte s návrhem zákona komunisty Ondráčka o koncesionářských poplatcích?

ČT loni vybrala téměř 5,7 miliardy korun. Od poplatků jsou v současné době osvobozeny:

  • osoby postižené oboustranou hluchotou či slepotou
  • osoby s nízkým příjmem do 2,15 násobku životního minima
  • školská zařízení
  • osoby, které podaly čestné prohlášení o nevlastnění televizního a rozhlasového přijímače

zdroj: PSP via iDnes

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.