Hlavní navigace

Česká televize zruší ČT3. Musí ušetřit skoro miliardu korun a omezí i sportovní přenosy

31. 5. 2022

Sdílet

Zdroj: ČT
Česká televize dnes oznámila řadu škrtů ve výši 910 milionů. Ty se týkají následujících dvou let a jejich součástí bude i zrušení ČT3. Ta měla být původně jen krátkodobou stanicí během pandemie, ale nakonec měla úspěch a vydržela přes dva roky (to i ta pandemie).

Generální ředitel Petr Dvořák dlouhodobě navrhoval zvýšení koncesionářských poplatků, což ale neprošlo. Televize tak nyní přistupuje ke škrtům, které nazvala jako strategie #re_vize_2024. Vliv na ně má zdražování vstupů, inflace a stále stejný koncesionářský poplatek, který se zvyšoval naposledy v roce 2008. Ten stále činí 135 Kč měsíčně, což je mimochodem o 3 Kč více než u akční ceny za HBO Max nebo Disney+.

Petr Dvořák: Česká televize, Prima a Nova by mohly vytvořit společnou streamovací službu „Czechflix“

Kromě zrušení stanice ČT3 bude televize propouštět. Do roku 2024 se rozloučí s až 250 lidmi. Dojde také k útlumu studiové výroby v Ostravě, jež bude převedena do modernějšího studia v Brně (to je modernější než pražské). Škrty se dotknou i dalších částí televize, zpravodajství prý ale jen minimálně.

U sportovního ČT4 Sport dojde k omezení nakupování vysílacích práv a v některých případech prý i k prodeji již zakoupených práv jinému subjektu. Nabízí se například Nova, Telly či O2 TV. Konkrétní v tomto zatím ČT nebyla. Další změny ve složení či počtu kanálů by mohly nastat nejdříve po roce 2024.

zdroj: ČT

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.