Hlavní navigace

České .cz tvoří 0,38 % světového webu. CZ.NIC registruje už 1,4 milionů národních domén

7. 5. 2021

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Správce české národní domény CZ.NIC dnes zaevidoval doménové jméno s pořadovým číslem 1 400 000. Od začátku roku vzrostl počet domén s českou národní koncovkou o 28 434.

Dne 18. ledna 1993 oficiálně vznikla nová národní doména .CZ. Doména .CS pro Československo fungovala od roku 1991 a stihlo si ji zaregitrovat jen pár tisíc webových stránek. Milionu domén bylo dosaženo v roce 2012.

Počet domén se dynamicky vyvíjí podle toho, jak jsou registrovány nebo naopak rušeny. Je tedy možné, že doména s pořadovým číslem 1 400 000 bude zaregistrována opakovaně. V průměru si nyní v Česku registruje doménu asi 700 lidí denně.

Necelých deset procent českých domén vlastní zahraniční majitel. Většinou jde o Slováky a Němce. Zhruba 40 tisíc domén je aktuálně v tzv. ochranné lhůtě, tedy pokud za ně majitel brzy nezaplatí, dojde k jejich uvolnění. Expirující domény lze sledovat na více službách a čekat na příležitost.

Více než .CZ láká tichomořská doména .TK

Celosvětově je nyní aktivních asi 366 milionů domén, ty české tedy tvoří okolo 0,38 procent webu. Nejpoužívanější domény nejvyšší úrovně jsou .com (těch je okolo 150 milionů) a s velkým odstupem následují .tk (korálové ostrovy Tokelau), .cn (Čína) a .de (Německo). Popularita domény malého ostrova je dána především tím, že je lze mít za jistých podmínek zdarma.

„Registrovaných domén .CZ stále přibývá. Podle našich statistik vzrostl v loňském roce jejich počet oproti roku 2019 o 3,2 procenta. Částečně k tomu přispěla pandemická situace a s ní spojené restrikce, které přinutily uživatele přesunout některé své aktivity čistě do digitálního prostoru. Meziročně například stoupl počet e-shopů, a to téměř o polovinu. Věřím, že současný trend v registracích domén .CZ, který ukazuje na jejich nenahraditelný význam, ale i efektivní správu, bude pokračovat i po odeznění koronavirové krize,“ uvedl Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC.

zdroj: CZ.NIC, Verisign

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.