Hlavní navigace

Internet ve vlacích už nebude neomezený. České dráhy vypsaly nový tendr

20. 5. 2019

Sdílet

Mobilní operátoři (O2 a T-Mobile) již Českým dráhám nechtějí poskytovat neomezené připojení k internetu. Mluvčí ČD pro iRozhlas potvrdil, že lidé začali přes palubní Wi-Fi stahovat filmy atp. Kvůli zvýšené spotřebě proto dodavatelé zrušili výjimku, díky níž mohly ČD surfovat neomezeně. Řešením je tedy zavést datové limity.

České dráhy hledají nové smluvní partnery a minulý týden vypsaly veřejnou zakázku na dodávání mobilních datových služeb. Nabídky budou přijímat do 17. června 2019. Šanci mají dva uchazeči. Stejně jako v současnosti ČD chtějí využít dvou sítí najednou, což má na důležitějších spojích zvýšit objem dat i zlepšit dostupnost, pokud síť jednoho operátora nebude na daném úseku dostupná. Nabídka se týká pouze dat v Česku, u mezinárodních spojů si Dráhy objednávají SIM karty zahraničních operátorů.

TIP: Bezplatná Wi-Fi na dalších českých nádražích

Pro Česko tedy ČD poptávají 1509 SIM karet primárního a 969 SIM karet sekundárního operátora. Předpokládají průměrnou měsíční spotřebu 200 GB na jednu kartu, celkový roční objem tak bude lehce pod 6 petabajtů. Smlouva má být na dobu neurčitou a umožní objednat i další SIM karty. Uvedený počet je jen odhad pro nadcházející čtyři roky.

TIP: In Karta konečně v mobilu

Zakázku získají první a druhý operátor s nejnižší jednotkovou cenou za gigabajt, jiná kritéria nejsou. České dráhy přitom vůbec neberou v potaz rozmanitost sítí. V tendru mohou uspět síťoví i virtuální operátoři. Kdyby dvě nejnižší nabídky podaly firmy využívající síť jednoho operátora, přišly by tím Dráhy o záložní připojení v místech se špatným signálem. Což ostatně hrozí i v případě dua O2 a T-Mobile. Operátoři sdílejí vysílače a jejich pokrytí je plus mínus stejné.

České dráhy vypsaly tendr na mobilní internet do vlaků České dráhy vypsaly tendr na mobilní internet do vlaků

České dráhy chtějí v roce 2019 bezplatnou Wi-Fi nabízet v 829 vlacích, z toho do 200 by se síť měla dostat letos. „V první etapě nyní instalujeme Wi-Fi připojení k internetu do 92 rychlíkových velkoprostorových vagónů, které v současnosti jezdí na linkách Ex 3 Metropolitan z Prahy do Brna a dál na Slovensko a do Maďarska, na lince Ex 7 Jižní Expres z Prahy do Českých Budějovic a Lince a na rychlících linky R 18 z Prahy do Luhačovic,“ říká Michal Štěpán, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro obchod.

Byl pro vás článek přínosný?