Hlavní navigace

České dráhy koupily kontroverzní Chaps stojící za IDOSem

25. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Hlídač smluv

Michala Bláhy dnes upozornil na to, že došlo ke změně majitele společnosti Chaps. Firma přešla od CHF Holdingu do rukou ČD – Informační systémy (ČDIS), dceřinky Českých drah. Výši ceny neznáme, ve smlouvě je tento údaj skrytý.

Na konci prázdnin se však spekulovalo o tom, že České dráhy půjčí ČDIS 400 milionů korun. Mělo by jít o desetinásobek ročního zisku Chapsu. O stejné částce mluví i web Zdopravy.cz, který se akvizici věnuje detailněji.

TIP: Seznam vydal Pubtran pro iOS a buduje „lepší IDOS“

Chaps se proslavil především tím, že má zákonem posvěcený monopol na jízdní řády tuzemských dopravců. Jeho data pak exkluzivně nakupuje IDOS patřící Mafře. Chaps má ale širší pole působnosti a České dráhy na něm jsou závislé, protože jim dodává různé informační systémy.

Chaps mj. stojí za prodejním a rezervačním systémem ČD, jejich e-shopu, spravuje In-kartu atd. Dále vyvíjí systém pro monitorování vozidel, infotainment atd. Spolu s Chapsem pak ČDIS získaly i společnosti ČSAD SVT Praha, SVT Slovakia a Inprop. První dvě se zabývají karetními jízdenkovými systémy, třetí pak plánováním dopravy.

Tématu se blíže věnuje Euro.cz.

Byl pro vás článek přínosný?