Hlavní navigace

České dráhy doplní Wi-Fi do dalších 300+ vozů. Ještě v listopadu

23. 10. 2019

Sdílet

České dráhy se na jaře pochlubily, že bezplatný Wi-Fi internet doplnily již do více než tisícovky vozů a že s modernizací rozhodně nepřestanou. Momentálně finišují dalších 338 vozů. Instalace proběhla ve spolupráci její dceřinky DPOV a společnosti ČD-Telematika. Síť je postupně aktivována a dle ČD bude co nejdříve dostupná i pro cestující. Na kterých spojích budou vylepšené vozy jezdit, ale Dráhy zatím neprozradily.

Část zakázky se ale pravděpodobně týká Olomouckého kraje. Dráhy tento týden oznámily, že na Hané do modernizace vozidel investují až půl miliardy korun. Upraví interiéry (sedačky, WC, lepší okna a izolace), doplní elektrické zástuvky a USB. A do motoráků 814 Regionova a 646 Stadler přidají Wi-Fi.

Dopravce chce kromě toho koupit 180 vozů pro expresní vlaky, které nasadí na linky spojující Prahu, Brno a Ústí nad Labem a s nimi související mezinárodní spoje s Berlínem, Hamburkem, Bratislavou a Budapeští. Také v nich se počítá s Wi-Fi a „technologiemi usnadňujícími průchod mobilního signálu“. Jak vyplynulo z měření ČTÚ – čím modernější, tím větší útlum vnějšího signálu. V budoucnu se tak do vozů budou muset instalovat repeatery.

České dráhy mimochodem letos vypsaly tendr na nové poskytovatele Wi-Fi internetu. Poptávaly dva dodavatele (hlavního a záložního), kteří by instalovali modemy pro LTE sítě a přístupové body pro Wi-Fi. Počítaly přitom s datovým omezením 200 GB na jednu SIM kartu (celkem jich chtějí 2500), tudíž by už cestující neměli neomezený datový limit. Podle registru ale ještě žádná smlouva podepsána nebyla. A vzhledem k tomu, že všichni tři operátoři mezitím uvedli tarify s neomezenými daty, není důvod, aby podobnou nabídku neposkytli i pro ČD.

Zdroj: ČDT

Byl pro vás článek přínosný?