Hlavní navigace

České radiokomunikace žalují O2 o 3,1 miliardy korun

18. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na Telefónicu O2 je podána další velká žaloba. České radiokomunikace se domáhají náhrady škody ve výši 3,1 miliardy korun, kterou jim Telefónica způsobila při údajném zneužití dominantního postavení na trhu, když stlačovala vlastní marže. 

Dne 14. září 2012 obdržela společnost Telefónica Czech Republic, a.s. žalobu o náhradu škody, kterou se společnost České Radiokomunikace, a.s. domáhá náhrady škody ve výši 3.107.900.211,- Kč z důvodu údajného porušení § 11 odst. 1 zákona o ochraně hospodářské soutěže spočívajícím v údajném zneužití dominantního postavení ve formě stlačování marží (tzv. margin squeeze).

 

Bez dalších podrobností můžete odhadovat, že jde o stejnou záležitost jako ve sporu se společností Volný. Ta letos také podala žalobu a žádala čtyři miliardy. Telefónica snižovala vlastní marže, tj. rozdíl mezi velko- a maloobchodní cenou pevného xDSL připojení, takže ostatní společnosti nemohly konkurovat. Ještě před devíti lety měl Volný coby operátor třetinu českých uživatelů vytáčeného připojení, ale s přechodem na xDSL už Telefónica takovou konkurenci neměla.

Aktuálně totiž provozuje 840 xDSL přípojek, z toho 760 000 patří O2 a 80 000 velkoodběratelům (většinu dnes drží T-Mobile, která odkoupila maloobchodní část právě od ČRa). Případ s Volným už řeší i ÚOHS.

Zdroj: O2

Byl pro vás článek přínosný?