Hlavní navigace

Českému pirátovi byla vypočtena škoda 15 milionů. Dostal podmínku na 3,5 roku

15. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Michal Běhal provozoval od října 2010 do května 2011 web serialovysvet.cz, na který umisťoval epizody spousty seriálů ve formě vložených (embed) přehrávačů a k tomu ještě prodával trička na jejich motivy. Případu jsme se věnovali zde. Česká protipirátská unie, která zastupuje poškozené produkční společnosti, tvrdí, že třiadvacetiletý mladík seriály také nahrával na úložiště, jejichž přehrávače pak využíval na vlastním webu.

Serialovysvet.cz
Po webu serialovysvet.cz už jde policie

Unie vyčíslila škodu na 15 743 720 Kč. Zjistila totiž, že dané soubory byly přehrány 1 528 788× a fiktivní škodu vypočetla tak, že jedno zhlédnutí epizody seriálu vynásobila 10 Kč (cena „legitimní distribuční rozmnoženiny“), případně zahrnula škodu „v symbolické výši minimální ceny licence u těch sérií, u kterých počet zhlédnutí zjištěn nebyl“.

Prvoinstanční okresní soud ve Zlíně Běhala shledal vinným. Včera rozsudek potvrdil i krajský odvolací soud v Brně. Pirátovi hrozilo osm let vězení, nakonec vyvázl „jen“ s tříapůlletým podmínečným trestem. Soud Běhalovi nevyměřil pokutu, ta se případně bude řešit až v občaskoprávním řízení.

 

Zdroj: Česká televize

Byl pro vás článek přínosný?