Hlavní navigace

Detailní letecké snímky Česka ukážou, jak to tady vypadalo před a po válce

19. 2. 2020

Sdílet

Letecké snímky považujeme za běžnou součást online map již zhruba 15 let. Tzv. ortofotomapy ale vznikaly již za první republiky a díky internetu si je dnes můžeme pohodlně prohlédnout i bez návštěvy knihoven nebo archivů. Již v roce 2010 jsme upozorňovali na užitečný web kontaminace.cenia.cz, který nabízel letecké snímky z přelomu 40. a 50. let pokrývající celé Česko. Stránky ještě fungují, vyžadují však nainstalovaný Adobe Flash, s nímž si už možná nebudete vědět rady. Pokud se chcete na historické mapy podívat z libovolného prohlížeče, stejné archivní snímky najdete i na stránkách ČÚZK. Zavřete úvodní upozornění a vpravo v podkladových vrstvách přepněte na Historickou ortofotomapu 1937–1996 a pod ní ještě zatrhněte stejně pojmenovanou položku.

Letecké snímky z let 1947 až 1956

Mapa Česka se rázem přepne do černobílé (snímkovací technika tehdy nebyla barevná). Červené hranice označují okresy, zelené pak rok snímkování. Navzdory názvu vrstvy jsou na mapě jen ty z let 1947 až 1956. Mapa nemá tak vysoké rozlišení, jako dovolují dnešní technologie, avšak domy a zahrady stále bezpečně rozeznáte. Nechybí vyhledávač, takže místa nemusíte hledat naslepo. Ideální je ovšem přepnout na základní vrstvu nebo aktuální letecké snímky, najít dané místo a přepnout zpět na historickou mapu. Nelekněte se toho, že web je trochu pomalý. Mapy Seznamu nebo Googlu jsou holt technologicky dál.

Pokud vám ale pomalost nebo neohrabanost archivních map nevadí, můžete v nich strávit hodiny času nových, tedy vlastně hodně starých, míst. Snímkovalo se po druhé světové válce, takže na řadě míst můžete najít její pozůstatky (např. zbytky protileteckých děl na Plzeňsku). V 50. letech se začaly stavět obří přehrady, které na fotkách ještě nejsou. Nebo můžete prozkoumat nejmladší město – Havířov. Tam, kde dnes v betonové džungli žije 70 tisíc obyvatel, tehdy byla pole a sem tam dům a stodola. Ve starých mapách nenajdete Dukovany ani mezinárodní letiště v Mošnově. U starých měst si zase můžete ověřit, že jejich centra jsou pořád stejná.

Ještě starší mapy

Pokud byste se chtěli dostat k ještě starším snímkům, v horší liště mapy zvolte roky od 1936 do 1964, v rozbalovací nabídce ještě položku Výběr snímků centrálními body, případně klikněte na tento odkaz. Pak se začnou na mapě barevně vyznačovat jednotlivé regiony, které se nafotily v tato období. V seznamu vrstev si opět zvolte jen ta, která chcete. Kupříkladu již v roce 1936 byl nafocen severovýchod Čech, o rok později pak velká část severní Moravy atd.

V barevně vyznačeném místě zazoomujte až na takovou úroveň, že na mapě uvidíte barevné tečky a u nich bublinu s odkazem. Když na něj kliknete, otevře se v novém okně snímek tak, jak jej tehdy pořídilo letadlo. Už je to bohužel bez komfortu v podobě vyhledávače, přepínače vrstev apod. Na nekontrastních černobílých snímcích se již musíte zorientovat sami. Naštěstí jsou alespoň správně natočené dle světových stran.

Tip: Pokud kliknete někam na mapu, rovnou se zobrazí odkazy na všechny relevantní ortofomapy. Zde jako příklad Frýdek-Místek, který byl nafocen v letech 1937, 1946, 1955 a 1964, a to často i několikrát.

PS: Při vší úctě k ČÚZK, snad si ty historické mapy jednou vezmou do parády Seznam a jeho Mapy.cz, aby se používaly opravdu pohodlně.

Byl pro vás článek přínosný?