Hlavní navigace

Před Finskem i Rakouskem. Češi mají nejvyšší spotřebu mobilních dat, ale…

Sdílet

Česko se v mezinárodních tabulkách mobilních dat pravidelně objevovalo na nelichotivých pozicích. V aktuálních žebříčcích analytické agentury Tefficient srovnávající 40 zemí světa nám ale patří přední příčky, v jednom případě i první místo. Mají se operátoři čím chlubit? Ano i ne. Primát držíme ve srovnání spotřeby u čistě datových SIM karet. Průměrná česká SIM v roce 2018 „natočila“ 60,3 GB za měsíc. Rakušané měli 55,8 GB a Finové 42,6 GB. V této kategorii se počítá nejen se SIM kartami pro notebooky a tablety, ale také těmi pro domácí připojení (fixní i mobilní modemy). A zde Česko rychle vyrostlo díky tomu, že všichni tři operátoři prodávají neomezené fixní mobilní připojení (tzv. FWA) coby alternativu k optice či VDSL.

Spotřeba u ostatních typů SIM karet je u nás mnohem nižší a tento nepoměr nás opět řadí na špici. Na oněch datových SIM využijeme 9,1× více dat než na běžných kartách. V tomto ohledu je před námi jen Portugalsko s 10,1násobkem. Tefficient dokonce explicitně uvádí, že v Česku tvoří FWA jen 2,2 % z celkového počtu SIM karet, ale mají na svědomí 63 % datového provozu.

TIP: Kde jsou čtyři operátoři, tam jsou data o polovinu levnější než v zemích se třemi

Pokud vynecháme datové karty, jsme opět blízko chvostu. Finové za měsíc prosurfují 15,3 GB, Lotyši 11,1 GB a Rakušané 7,9 GB. V Česku je to 2,1 GB, nejhůře je na tom z měřených zemí Řecko (0,9 GB). Zmíněná čísla ukazují průměrnou spotřebu včetně M2M SIM karet instalovaných v různých IoT zařízení (auta, alarmy apod.). U nich je provoz méně náročný, takže celková čísla snižují.

Bez datových i M2M karet na tom ale nejsme o moc lépe. Češi spotřebují 2,2 GB, což v Evropě patří mezi ty nejslabší výsledky. I tady vede Finsko s 17,4 GB a Lotyšsko s 12,6 GB.

https://www.mixcloud.com/Cnews/cnews-fm-247-v-červnu-se-staly-dvě-události-roku/

Rychlý růst v Česku

Tefficient nás ještě v jednom případě řadí do špičky, konkrétně v meziročním růstu. U SIM karet (včetně M2M) nám mezi roky 2017 a 2018 vzrostla spotřeba o 96 %. Lépe jsou na tom jen Rumunsko (99 %), Chorvatsko (104 %), Mexiko (104 %), Indie (121 %) a Čína (161 %).

TIP: ČTÚ otevřelo dveře čtvrtému operátorovi

Takovým grafem se naši operátoři jistě budou chlubit (růstem se snažili oblbnout Babiše), ale je nutné vzít v potaz, že jde o relativní srovnání. Vyrůst z 1 na 2 GB jde snadněji než z 10 na 20 GB. To opět hezky ilustruje Tefficient. Ve Skandinávii, Pobaltí nebo Rakousku, kde jsou levná neomezená data, se už lidé nasytili a spotřeba se meziročně zvýšila mezi 20 a 30 %.

Zdroj: Tefficient

Byl pro vás článek přínosný?