Hlavní navigace

Digitální rozhlas udělal velký skok. DAB+ od ČRo pokrývá 80 % populace

4. 11. 2019

Sdílet

Český rozhlas ve spolupráci s Českými radiokomunikacemi v pátek výrazně rozšířil pokrytí svého digitálního vysílání ve standardu DAB+. Na začátku roku mohlo digitální rozhlasový multiplex chytat 61 % populace, nyní je to již 80 %. Radiokomunikace totiž spustily devět nových vysílačů, které pokryly západ republiky, Moravu a na řadě míst signál zesílily.

Nové vysílače velkého výkonu odstartovaly v Českých Budějovicích (Kleť), Jáchymově (Klínovec), Brně (Kojál) a Zlíně (Tlustá hora). Menší vysílače se rozjely v Novém Jičíně (Veselský kopec), Olomouci (Radíkov) a Klatovech (Doubrava). ČRa pak ještě spustily dokrývače nízkého výkonu v Plzni (Sylván) a Tasově, kde rozšířily pokrytí dálnice D1.

Pokrytí DAB+ Českéhjo rozhlasu v listopadu 2019 (foto: ČRa) Pokrytí DAB+ Českéhjo rozhlasu v listopadu 2019 (foto: ČRa)

Rozhlas v multiplexu vysílá celkem 15 stanic:

  • Celoplošné: ČRo Radiožurnál, ČRo Dvojka, ČRo Vltava, ČRo Plus
  • Regionální: Regina DAB Praha, ČRo Region, ČRo Brno, ČRo Ostrava, ČRo Plzeň, ČRo Vysočina
  • Digitální: Radio Wave, Rádio Junior, D-dur, ČRo Jazz, Rádio Retro

V příštím roce by se pokrytí mělo dále rozšířit. Zároveň bude vzrůstat počet dostupných přijímačů. Velký vliv bude mít nová regulace v EU, která automobilkám od roku 2021 nařizuje, že pokud do vozů instalují přijímač, bude muset podporovat digitální vysílání. Škoda již oznámila, že prvním vozem s DAB+ v základní výbavě bude nová Octavia (více o ní v prvních dojmech na Autobibli).

S růstem DAB+ postupně poroste tlak na ukončení analogového vysílání. V Česku se o něm zatím nemluví, ale veřejnoprávní rozhlas v Norsku opustil vlny FM již před dvěma lety.

Přijímáte již digitální vysílání DAB+?

Zdroj: Marcel Procházka

Byl pro vás článek přínosný?