Hlavní navigace

Českých domén .CZ je už 900 000. Milionová hranice zřejmě padne ještě letos

14. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Správce národní domény, sdružení CZ.NIC, potvrdil, že včera v 16:12:14 zaevidoval doménu s pořadovým číslem 900 000. Od té doby už byl tento počet navýšen o dalších 500.

Podle CZ.NIC je každý měsíc zaregistrováno asi 10 000 nových domén, milionová laťka tak bude zřejmě překonána ještě před koncem letošního roku. I počet domén zabezpečených pomocí DNSSEC narůstá. Registrátoři už tuto technologii nasadila za více než třetinu českých adres.

Doména .CZ

800tisící doménu jsme zaevidovali přesně 13. května loňského roku, tedy právě před osmi měsíci. I s ohledem na dlouhodobý trend je proto velice pravděpodobné, že jubilejní doménu zaevidujeme ještě letos. Měsíčně je zaregistrováno přibližně 10 tisíc domén. Tento stav trvá už pomalu pět let, konkrétně od října 2007, kdy jsme začali naplno využívat náš vlastní registrační systém FRED,“ řekl Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC. „Je symbolické, že registrace vyšla právě na dnešní den, kdy v České republice slavíme 20 let od připojení k Internetu.

Je nutné vzít v úvahu, že počet domén se zdaleka nerovná počtu webů. Domény mohou být pouze zaparkované spekulanty, případně má jeden web více aliasových domén, které vás přesměrují na jinou stránku. Třeba jako Seznam.cz a SZN.cz.

Zdroj: CZ.NIC

Byl pro vás článek přínosný?