Hlavní navigace

Terminátoří revoluce. Pro VDSL už nebudeme potřebovat modem, postačí router

1. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

VDSL minulý týden skokově zrychlilo. Až 1,5 milionu domácností, které dosud mohly surfovat maximální rychlostí 20/2 Mb/s, mohou nově surfovat s tarify 50/5 nebo 100/10 Mb/s. CETIN spravující metalickou síť, dříve využívanou hlavně telefonními linkami, upravil parametry týkající se citlivosti.

Na linkách lze dosáhnout vyšších rychlostí i při vyšších útlumech, než tomu bylo v minulosti. Na rychlost 50 Mb/s už není třeba nanejvýš 7,5 dB, ale stačí 11 dB. Na rychlost 100 Mb/s teď postačuje 5,5 dB místo dosavadních 3,5 dB.

Vliv vectoringu na rychlost VDSL Vliv vectoringu na rychlost VDSL (zdroj: CETIN)

CETIN kromě toho buduje nové rDSLAMy, v rámci investiční akce v hodnotě 27 miliard korun již postavil 5000 uličních rozvaděčů zkracujících vzdálenost mezi ústřednou a přípojkou. Od září na rDSLAMech nasazuje vectoring teoreticky zvyšující rychlosti až na dvojnásobek. V příštím roce začne používat i bonding (spojování dvou linek do jedné), což opět zdvojnásobí rychlosti.

Firma dnes uvedla, že v příštím roce bude na téměř 80 % z celkových 3,8 milionu přípojek dostupná rychlost minimálně 50/5 Mb/s. Na alespoň 100/10 Mb/s dosáhne 54 % přípojek.

Místo modemu Terminátor

Nejzajímavější technologie nás ale teprve čeká. „Do budoucna v CETINu plánujeme, že naše infrastruktura nebude zakončena telefonní zásuvkou, ale ethernetem. Chystané zařízení, kterému pracovně říkáme CETIN Broadband Terminator, bude stabilnější a výkonnější než průměrný dnešní modem, umožní řádově lepší diagnostiku a dohled, bude proto také bezpečnější a méně náchylné k poruchám. V neposlední řadě je toto řešení výhodné pro koncové zákazníky, kteří nebudou muset investovat do dražších routerů s podporou xDSL,“ říká produktový manažer Robert Pešta.

V praxi by to mělo fungovat tak, že modem bude fakticky umístěný v rozvodných skříních CETINu a do domácnosti už povede ethernetový signál, který půjde zapojit do libovolného routeru. Rozhraní WAN se v administraci přepne do režimu Bridge, v něm se pak zadají přihlašovací údaje k VDSL. Takhle by to teoreticky mohlo fungovat.

Pro domácnosti to bude velká výhoda, protože nabídka kvalitních xDSL modemů není moc široká. A u univerzální/kombinované krabičky najednou zastarávají dvě oblasti. Na straně VDSL může dojít k modernizacím, které modem nepodporuje (bonding, v budoucnu G.fast apod.), na straně routeru přicházejí nové standardy Wi-Fi i Ethernetu. S modemem u poskytovatele budou uživatelé řešit jen druhou část, ve které je nabídka produktů mnohem lepší.

Oživeno: Jak nás upozornil Radek Zajíc na Twitteru. Terminátor by neměl být v rozvodných skříních, ale blízko přípojky v domácnosti.

https://twitter.com/zajdee/status/1047045985615171584

Byl pro vás článek přínosný?