Hlavní navigace

Cetin spustí vyhrazený IPTV kanál, operátoři budou moci nabízet stabilnější internetovou televizi

29. 1. 2020

Sdílet

Cetin plánuje novou platformu pro poskytování internetové televize. Spustí vyhrazený kanál IPTV, a jako službu jej bude nabízet všem (virtuálním) operátorům DSL ve své síti, kterých je okolo osmnácti. Podle generálního ředitele Juraje Šedivého dojde ke spuštění ve druhé polovině roku.

Současné internetové televize běží téměř vždy na technologii OTT a skutečné IPTV je vzácné. V síti Cetinu ale již funguje delší dobu a využívá jej například operátor Eri. Jak přesně se liší oznámená nová technologie a tato stávající aktuálně zjišťujeme. IPTV se liší tím, že jde o vyhrazený kanál pouze, který slouží pro přenos pouze televize. Přes OTT se všechna data přenáší pohromadě. V případě vytížení linky pak může teoreticky dojít k zasekávání. Technologie IPTV by toto měla řešit. Pokud budete například vytěžovat linku stahováním, nebude to mít žádný vliv na příjem televize. Dnes to není žádný velký problém, i když občask výpadku dojde. Většinou za to ale nemůže vytížená linka na poslední míli, ale výpadek u operátora. OTT je z vlastní zkušenosti vcelku nenáročné, díky kompresi HEVC stačí i poměrně pomalé připojení, ale s nárůstem dat se to může změnit. Pokud operátoři internetových televizí přejdou více na 4K a přibude zákazníků, i dobře dimenzovaná síť to může pocítit. To nám tvrdili zástupci Cetinu již v minulosti. Tip: První erotickou TV stanici v rozlišení 4K naladíte u SledováníTV Přenos videa představuje zhruba 58 % veškerého globálního provozu a toto číslo má růst. IPTV kanál se samozřejmě netýká Youtube ani Netflixu (což by ale bylo zajímavé), ale pouze lokálních operátorů internetových televizí. Tip: Cetin spustí vyhrazený IPTV kanál, operátoři budou moci nabízet

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.