Hlavní navigace

Cetin má pět let a nové logo. Podívejte se, čím vším se chlubí

4. 6. 2020

Sdílet

Zdroj: Cetin
Cetin slaví páté narozeniny. Za tu dobu začal investovat řádově miliardy do rozšíření pokrytí, zrušil agregaci DSL, zveřejnil mapu DSLAMů, spustil vectoring a bonding, vyvinul vlastní DSL modem Terminátor, přestěhoval se z ikonické budovy SPT Telecomu (Mordoru) do nových prostor a teď si nadělil nové logo.

Logo se sice liší jen minimálně (jiná modrá, plochá šipka), ale přibylo nové (prý dočasné) motto Dělníci internetu. Novinky tak najdete i na novém www.delnici-internetu.cz. Do rozvoje sítí se u nás dlouho příliš neinvestovalo, čehož následkem byl naopak rozvoj Wi-Fi sítí a přezdívka Wifistán. Poslední roky se to Cetin snaží dohnat a masivně investuje.

V plánu je celkem 27 miliard určených hlavně na nové předsunuté DSLAMy a optické sítě. Aktuálně je v Česku 6392 předsunutých DLSAMů a týdně jich podle Cetinu přibude dvacet. V nadcházejících plánech je hlavně stavba optiky až k poslední míly. Aktuální udávaná průměrná rychlost je nyní 84 Mb/s.

Cetin vznikl odštěpením od O2 v červnu 2015, čímž došlo k oddělení mobilního operátora od správce fixní (ale i mobilní) přístupové sítě. Majitel sice zůstává stejný, je jím PPF Petra Kellnera, ale jinak jde o dvě samostatné společnosti.

Máte DSL internet?

Cetin vlastní na 38 tisíc kilometrů optických kabelů a přes dvacet milionů kilometrů těch metalických. Pokud máte internet DSL od některého ze zhruba sedmnácti poskytovatelů, na 99 % je to v síti Cetinu.

zdroj: Cetin

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.