Hlavní navigace

Cetin zveřejnil mapu umístění DSLAMů. Podívejte se, kde je vaše nejbližší ústředna (aktualizováno)

23. 10. 2019

Sdílet

Aktualizováno:

Cetin pro Cnews zaslal další informace: Mapu plánuje dále rozvíjet a u DSLAMů uvádět další údaje, tedy možná i vrstvu se znázorněním, kudy vedou kabely. Taktéž je už dnes možné zjistit, jestli se u vás neplánuje zrychlování –pokud se plánuje v horizontu 4 měsíců, je to u konkrétní adresy uvedeno.

Původní článek:

Cetin provozuje užitečnou mapu pokrytí, kde jsou viditelné jednotlivé domy a teoretické maximální rychlosti připojení k síti DSL. Najdete ji na adrese www.zrychlujemecesko.cz. Cetin nyní mapu vylepšil, nově zobrazuje umístění DSLAMů a lze se přepnout na heatmapu, kde jsou barevně naznačené oblasti podle historie zrychlování.

Umístění DSLAMů (předsunutých ústředen) je viditelné až při přiblížení mapy na úroveň městských částí a naznačuje je nakreslená rozvodná skříň. Přesná adresa uvedena není, ale lze si ji odvodit. Nemusí to vždy být „antoníček“ na ulici, často bývá ve sklepích domů.

Cetin mapa site 3 Cetin mapa site 3

Stejně tak z mapy nelze vyčíst, které domy jsou připojeny na které DSLAMy, což je škoda, ale z hlediska operátora pochopitelné. Je pravděpodobnější, že to budou domy v okolí ústředny, ale bývá to často i naopak. Podle toho, jak jsou v zemi dráty.

Tip: CETIN chce do sedmi let dostat gigabit přes optiku do milionu domácností

DSLAM je uliční rozvaděč, který je napojen na rychlou optiku a teprve od něj jdou do domů metalické, ale někde i optické kabely. Čím je k vám DSLAM blíže, tím vyšší rychlost teoreticky můžete mít. Je ale také možné, že i když jej máte za rohem, jsou do něj napojeny jiné domy a vy jste připojeni k úplně jinému, vzdálenějšímu DSLAMu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.