Hlavní navigace

Cetin se teď zaměří na optiku do domu. Pokrýt chce milion domácností

Sdílet

Cetin pokračuje ve svém plánu modernizovat českou síťovou infrastrukturu, do které napumpuje minimálně 27 miliard korun. Letos chce firma utratit čtyři miliardy a ty už půjdou hlavně na budování optických přípojek až bytu (FTTH). Doposud šla většina investic na vylepšování přístupové sítě FTTC, kdy optická vlákna končila na úrovni ulic v rDSLAMech, odkud již do bytů vedly klasické „telefonní“ dvoulinky.

I ty operátor dokázal vyždímat na maximum. Díky rozšíření použitého pásma a vektoringu postupně zvyšoval průměrné rychlosti z 22 Mb/s (rok 2015) až na současných 84 Mb/s. Jen loni se rychlost zvýšila o čtvrtinu. Celkově má v ulicích již 6222 rDSLAMů, z toho 1145 jich vyrostlo loni. V dosahu sítě Cetinu je 4,2 milionu domácností, z nichž 60 % již může využít rychlosti přes 100 Mb/s, 23 % může surfovat až 50 Mb/s, základní VDSL o rychlosti 20 Mb/s má 8 % z nich a na pomalejším ADSL běží 9 % linek.

Také letos se bude zrychlovat, podle Cetinu již polovina z jeho 19 velkoobchodních partnerů poskytuje tzv. bonding, kdy se na jedné přípojce využijí dva páry linek, čímž se teoreticky také zdvojnásobí propustnost sítě.

Gigabitové rychlosti směřované už ale budou záležitostí optiky (FTTH). Firma plánuje do sedmi let pokrýt milion domácností, aktuálně jich jsou desítky tisíc.

Cetin by mimo jiné chtěl využít i evropských dotací. Na MPO firma před měsícem poslala žádost pro vybudování FTTH a FTTC ve 143 řídce obydlených obcích, kde dosud rychlý internet chybí. Sama by investovala 123 milionů, dotace by činili 338 milionů.

Zdroj: TZ Cetin

Byl pro vás článek přínosný?