Hlavní navigace

Cetin spustí rychlejší upload v síti DSL až za měsíc a zatím jen pro jeden tarif

17. 5. 2021

Sdílet

Zdroj: Cetin
Minulý měsíc přišel Cetin s oznámením, že zvýší rychlost uploadu na dvojnásobek. Ode dneška již měli první uživatelé zaznamenat rychlejší odesílání dat, ale nakonec si ještě počkají.

Proti dřívější zprávě se také nakonec zrychlení týká jen jediného profilu 100/10 Mb/s, jehož uživatelé budou moci odesílat data dvojnásobnou rychlostí od června. Týká se to VDSL i optiky, ale jen tohoto jediného tarifu.

Je velmi pravděpodobné, že časem přibudou i další profily, ale momentálně bude spíše Cetin zkoušet, jaký to bude mít vliv na celou síť. Ze zprávy citujeme: „Zrychlení uploadu u ostatních profilů v současné době analyzujeme a zjišťujeme možnosti sítě.“ Změna bude automatická a uživatelé nemusí o nic žádat a není ani třeba měnit žádný síťový hardware. Fungovat bude i na linkách s aktivním bondingem či vectoringem.

První surfaři se dočkají začátkem června. Poměr rychlostí se tak upraví na 5:1 a byť někteří operátoři umí na své optické síti i 1:1, třeba v kabelové síti UPC/Vodafonu je tento poměr mezi 15 až 20:1.

zdroj: Cetin

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.