Hlavní navigace

Chaintech vyrábí desky pro Colorful a chce se vrátit s vlastní značkou

8. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zatímco pro některé z vás bude zřejmě jméno Walton Chaintech zcela neznámé, pamětníci si vzpomenou, že tato firma před lety vyráběla cenově dostupné základní desky. V roce 2005 oznámila, že se z tohoto segmentu postupně stáhne a přeorientuje se na výrobu paměťových modulů. V roce 2008 dala vědět o své existenci, když představila přetaktovanou GeForce 9600 GT a později náhrdelník z flash disků. A pak dlouho nic.

Výroba pamětí se Chaintechu zřejmě příliš nedaří a za posledních několik let dříve přeplněné pole výrobců desek poněkud prořídlo – Abit zkrachoval, Epox zkrachoval, DFI nezkrachovala, ale přeorientovala se na průmyslové počítače… Drtivou většinu celosvětového trhu dnes ovládají Asus, Gigabyte, Asrock a MSI (pár procent si mezi sebou dělí Intel a Sapphire/Zotac) a Chaintech věří, že je zde místo pro pátého hráče.

Původní logo se stylizovanými články řetězu už firma nepoužívá

Chaintech nezačne základní desky vyrábět na zelené louce – už nyní má podle serveru TechEye bohatou nabídku čítající modely formátů ATX, mATX i mini-ITX. Společně s grafickými kartami a SSD je ale prodává pouze v Číně a na Tchaj-wanu, a dost možná jenom jako OEM/ODM (tedy na zakázku jiných firem), neboť na svých stránkách firma mezi produkty uvádí jenom . Záměr vrátit se na jiné trhy, mezi nimi i ten evropský, potvrdila TechEye manažerka marketingu Candice Yu. Stane se tak, jakmile firma vybuduje patřičnou distribuční síť.

Jakýmsi mezikrokem je výroba desek pro společnost Colorful, kterou možná znáte jako výrobce grafických karet s čipy od Nvidie. Ta na letošním Computexu vystavovala následující dvě základní desky, které vidíte na fotografiích níže. Ve skutečnosti je ale vyrobil Chaintech. Značka Colorful je známá zejména v Číně, kde drží přibližně čtvrtinu trhu s grafickými kartami. Je ale možné, že první základní desky Chaintechu, které se dostanou do Evropy či Ameriky, poplují pod vlajkou Colorfulu. Na vlastní pěst hodlá Chaintech svoje desky prodávat až v roce 2013.

Colorful Z77 X5 (s čipsetem Intel Z77 pro procesory Sandy Bridge a Ivy Bridge) i A990FX X7 (s čipsetem AMD 990 FX + SB950 pro Athlony, Phenomy a Bulldozery do patice AM3) se chlubí osmifázovou napájecí kaskádou a jejich cenovka bude pod 200 USD.

Zdroj: TechEye, bit-tech.net, techPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?