Hlavní navigace

Cherry Evolution Stream XT: obyčejná, ale extra kvalitní klávesnice

10. 5. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnost Cherry je známá zejména svými mechanickými spínači Cherry MX. Můžeme se ale setkat i s celými klávesnicemi, a to jak mechanickými, tak membránovými. Mechanický model Cherry MX-Board 3.0 se spínači MX Red jsme testovali nedávno a stále jej máme ke srovnání. V dnešní recenzi se krátce mrkneme na Cherry Evolution Stream XT – obyčejnou membránovou klávesnicí, která je ale o dost těžší a dražší, než byste od pohledu čekali.

Cherry eVolution Stream XT
Cherry eVolution Stream XT

Klávesy a „spínače“

Stream XT staví na spínačích Cherry SX. Nejde tedy v pravém slova smyslu o mechaniku, Cherry SX v sobě skládá pouze klasicky krytku podpořenou plastovými „nůžkami“ dosedající na gumovou membránu s vlastním kontaktem. Provedení je o dost tužší než u běžných pouze-membránových modelů, odezva klávesnice je nicméně bezchybná. Jasně víte, kdy jste klávesu stiskli a kdy ne, a navíc jsou nízkoprofilové klávesy opravdu tiché. Udávaná životnost je příjemných 10 milionů úhozů.

Podložka drží velice pevně a můžete tak psát i prudkými úhozy tiše a jistě. Díky trochu tužšímu stisku se snižuje riziko jemného překlepu, nemusíte se ale bát, do kláves není potřeba nijak bušit a není problém psát rychle všemi deseti. Krytky kláves jsou hrubě matné.

Cherry eVolution Stream XT
Cherry eVolution Stream XT

Zpracování

Ačkoli je Evolution Stream XT od pohledu docela obyčejnou klávesnicí, váží dost vysokých 936 g a na spodní straně najdete 23 šroubků. S rozměry 472 × 176 × 18 mm jde o tenoučký model, hmotnost mají na svědomí hlavně výztuhy těla klávesnice. Z mechanických klávesnic jsme na kovové výztuhy zvyklí, téměř kilogramový Stream XT je ale mezi podobnými membránovými modely špičkou, co se týče robustnosti. Celé tělo se prakticky vůbec neprohýbá a přemýšlel jsem, zda by při pořádné ráně o stůl utrpěla větší škodu klávesnice nebo stůl. 

Cherry eVolution Stream XT
Cherry eVolution Stream XT

Na recenzi jsme měli model s americkým rozložením kláves, verze s českými a slovenskými popisky jsou momentálně ve výrobě. Klávesnici samozřejmě neschází numerický blok, dále je tu blok šipek, šestice kláves pro práci s textem a i svrchní řada je rozdělena do několika oddílů. Bloky mají mezi sebou dostatečnou mezeru a po hmatu se neztratíte. Zarážky na klávesách F, J a 5 jsou vcelku průměrně citelné, nevadí, nepřekáží, ale najdete je rychle.

Nad klasickými klávesami je ještě šestice měkkých tlačítek pro ovládání hudby. Regulace hlasitosti funguje bezproblémově, klávesy pro pohyb mezi tracky jsou ale kompatibilní jak s čím – např. s Google Play Music v prohlížeči ano, s Winampem ne.

Cherry eVolution Stream XT
Cherry eVolution Stream XT

Tělo klávesnice je jen velmi mírně zvednuto, zdvih však můžete zvýšit nožičkami vzadu. V obou stavech drží přístroj pevně na stole pomocí tří gumových podpěr na přední straně. Připojení je drátové přes neodnímatelný 180cm USB kabel, v balení najdete i dnes archaickou redukci na PS/2. Proudový odběr činí typicky 15 mA, spotřeba tedy 75 mW – pro základní membránovou klávesnici běžná hodnota. Trojice kontrolek klávesových zámků je v drážce nad numerickým blokem a svítí decentně oranžově.

Klávesnice je odolná proti polití.


Graf ceny produktu Cherry G85-23100 poskytuje server Heureka.cz

Hodnocení, závěr

Cherry Evolution Stream XT je poměrně jasně určeným kouskem periferie. Jde o velice obyčejnou pracovní klávesnici ozvláštněnou jen šesticí multimediálních tlačítek. Klávesnice je nízkoprofilová, píše se na ní trochu ztuha, ale zato velmi jistě a tiše. A celé to podtrhává robustnost zpracování, které je opravdu bytelné – což vysvětluje téměř kilogram hmotnosti.

Cherry Evolution Stream XT
  tiché a jisté psaní
  velmi bytelné zpracování
  nízký zdvih
  tužší stisk
Hodnocení: 90 %

 

Klasická membránová klávesnice není něco, za co byste normálně dali 800 Kč, v tomto případě zato investice ale stojí. Nepotřebujete-li kupu multimediálních kláves, podsvícení nebo extravagantní tvary, nabídne vám Cherry solidní kvalitu za přiměřený peníz. Na trhu je i bílá varianta.

Galerie

Byl pro vás článek přínosný?