Hlavní navigace

Cherry MX-Board 3.0: mechanický základ těsně přes dva tisíce (recenze)

16. 2. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Klávesnice, spínače a parametry

Z Německa jsme si zapůjčili mechanickou klávesnici Cherry MX-Board 3.0. Jde vlastně o referenční model, Cherry je nejznámějším výrobcem mechanických spínačů a v tomto případě si s nimi složila i kompletní klávesnici.

Cherry MX-Board 3.0
Cherry MX-Board 3.0

Cherry MX-Board 3.0 je poměrně základní mechanickou klávesnicí, jakou můžete na trhu sehnat. Distribuce pro český trh je spíše ve stádiu zařizování než reality, model už je na českém trhu nicméně dostupný, a to za cenu kolem 2100 Kč. Vzhledem k přítomnosti plnohodnotných spínačů Cherry MX Red jde o relativně nízkou částku, musíme mít ovšem na paměti, že klávesnice nenabízí žádnou hitparádu funkcí a bohužel ani podsvícení.

Cherry MX-Board 3.0
cena cca. 2100 Kč
záruka 24 měsíců
zapůjčil Cherry
parametry
typ snímačů Cherry MX Red
životnost 50 milionů stisknutí
podsvícení ne
rozhraní USB (mini-USB)
délka kabelu 1,8 m
numerický blok
ano
rozměry 446 × 158 × 28 mm
hmotnost

830 g

rozšiřující konektory

-

Klávesnice

Klávesnice dorazila v poměrně minimalistické krabici, která vás upozorní zlatým písmem na pozlacené kontakty spínačů. Na zadní straně máte pak výčet funkcí klávesnice včetně nákresů všech typů spínačů Cherry MX.

Cherry MX-Board 3.0
Cherry MX-Board 3.0

Tělo klávesnice je kompromisem mezi pevností a hmotností. Se svými 830 g patří mezi lehčí mechanické kousky, ačkoli oproti membránovým modelům je to stále hodně. Nějaké výztuhy šasi obsahuje, klávesnice se prohýbá jen těžko. Dá se ale očekávat, že leckdy i víc než o půl kila těžší a dražší modely budou ještě odolnější.

Klávesnice má vzadu dvě nožičky, které ji mohou zhruba o 1 cm pozvednout do úhlu.

Smutnou ironií je, že zatímco klávesnici schází podsvícení znaků, logo Cherry je krásně bíle podsvětlené.

 

Spínače

MX-Board 3.0 můžete koupit ve čtyřech variantách se spínači Cherry MX Red (naše a asi nejběžnější varianta), MX Brown, MX Black a MX Blue. Spínače Red a Black jsou lineární, Brown a Blue jsou klikací.

Cherry MX-Board 3.0

Cherry MX Red patří k tišším typům mechanických spínačů. Pokud umíte psát všemi deseti nebo se snažíte psát opatrně, bude se vaše psaní projevovat nejspíše jen nenápadným šumem pohybu kláves o nezbytnou vzdálenost k sepnutí kontaktu. Mezerník má poměrně hlasitější návrat. Při plném stisku až k podložce se samozřejmě ozve jasné klepnutí plastu o plast.

Cherry MX-Board 3.0 Cherry MX-Board 3.0 Cherry MX-Board 3.0 

Vysoká citlivost spínačů je pak pro někoho požehnáním a pro někoho prokletím. K sepnutí kontaktu stačí jen 2mm stisk, což ovšem také může znamenat časté překlepy pro nejistou ruku brkající přes klávesy.

Klávesy a rozložení

Rozložení klávesnice je klasické české, s tradičními dvěma dlouhými Shifty a dlouhým jednořádkovým Enterem. Popisky české nejsou, ale plánuje se verze klávesnice i s nimi. Jsou tu dvě tlačítka Windows i kontextové tlačitko. Nad numerickým blokem najdeme čtyři funkční klávesy. Tři z nich v základu ovládají zvuk, jedna otevírá domovskou stránku v prohlížeči. Jednotlivé bloky kláves mají decentní, ale dostatečné 2mm oddělovací mezery.

Cherry MX-Board 3.0
Cherry MX-Board 3.0

 Cherry MX-Board 3.0 Cherry MX-Board 3.0 Cherry MX-Board 3.0

Zarážky na klávesách jsou celkem snadno citelné. Na klávesách je laserem nanešený bílý potisk v jasně hmatatelné vrstvě. Povrch kláves je hrubě matný, ruce po něm příjemně kloužou a nelepí. Num Lock, Caps Lock, Scroll Lock a obě klávesy Windows obsahují zelenou kontrolku.

Cherry MX-Board 3.0 podporuje N-key rollover (14), tedy přesně řečeno podporu až čtrnácti kláves stisknuých současně.

Funkce, připojení, závěr, galerie

Software a funkce

Software je poměrně chudý, můžete si vlastně nainstalovat pouze asistenta KeyMan. Ten nabízí zejména nastavení funkcí všech čtyř zmíněných funkčních kláves nad numerickým blokem, ale také klasických F1-F12. Zprovoznit můžete jakoukoli kombinaci/makro, já jsem si například F9, F10 a F11 nastavil pro ovládání hudby.

Cherry MX-Board 3.0

Co se výchozích funkcí týče, je tu vlastně jen jedna. Kombinací LCtrl + M4 (rohová, čtvrtá funkční klávesa) můžete deaktivovat tlačítka Windows – proto také nesou stavové kontrolky. To je také zhruba jediným náznakem, že by klávesnice patřila mezi herní modely, jinak si ji umím představit mnohem spíše jako pracovní nástroj.

Připojení a příslušenství

Ke klávesnici je dodáván 1,8m miniUSB kabel, kterým ji můžete připojit k PC. Jiné konektory model nemá.

Cherry MX-Board 3.0
Cherry MX-Board 3.0

Obsah balení je také poměrně spartánský – je tu návod k obsluze, v ČR bude logicky i v češtině, dále dvě červené trojúhelníkové gumové podložky proti skluzu a dvě černé koncovky na nožičky. Červené podložky jsou z tlustšího kusu gumy a můžete si je nalepit na klávesnici zespodu. Malinké černé koncovky vám pak pomohou, pokud si klávesnici zvednete pomocí nožiček. I bez jednoho a druhého ale tělo klávesnice drží na stole dost stabilně.

Shrnutí, závěr

Cherry MX-Board 3.0 je základní mechanickou klávesnicí. Za stále přijatelnou cenu nabídne kvalitní spínače (můžete si vybrat ze čtyř typů), podporu pro až 14 kláves stisknutých zároveň nebo nastavení volitených funkcí pro klávesy F1-12 a čtyři funkční tlačítka.

Z méně zřetelných vlastností se hodí zmínit možnost vypnout klávesy Windows. 

Po zhruba týdnu zkušeností mohu říct, že si zvykám, nedělám překlepy a při psaní s nízkým stiskem je psaní i poměrně tiché. Oproti membránové klávesnici je pak psaní přímo požitek – na lineárních spínačích prsty jakoby plavou.

Plusy / mínusy
  spínače Cherry MX
  přijatelná cena
  14-key rollover
  chybí podsvícení
  zatím malá česká distribuce
Hodnocení: 80 %

 

Klávesnice neurazí méně náročného hráče ani náročnějšího psavce. Škoda chybějícího podsvícení, to bychom za danou cenu už spíše očekávali.

Cherry MX-Board 3.0

Za zápůjčku děkujeme společnosti Cherry, za zprostředkování agentuře Maxx Pro.

Galerie

Cherry MX-Board 3.0 Cherry MX-Board 3.0 Cherry MX-Board 3.0 Cherry MX-Board 3.0 Cherry MX-Board 3.0 Cherry MX-Board 3.0 Cherry MX-Board 3.0 Cherry MX-Board 3.0 Cherry MX-Board 3.0 Cherry MX-Board 3.0 Cherry MX-Board 3.0 Cherry MX-Board 3.0 Cherry MX-Board 3.0 Cherry MX-Board 3.0 Cherry MX-Board 3.0 Cherry MX-Board 3.0 Cherry MX-Board 3.0 Cherry MX-Board 3.0 Cherry MX-Board 3.0 Cherry MX-Board 3.0 Cherry MX-Board 3.0 Cherry MX-Board 3.0 Cherry MX-Board 3.0 Cherry MX-Board 3.0 Cherry MX-Board 3.0 Cherry MX-Board 3.0 Cherry MX-Board 3.0 Cherry MX-Board 3.0

Byl pro vás článek přínosný?