Hlavní navigace

Chladiče: Od miniaturních lowprofile boxů až po vodní sety [Computex]

9. 6. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vzduchové chladiče

Noctua

Po nedávném představení modelu NH-D15 se Noctua pochlubila se dvěma zajímavými koncepty chladičů procesoru. Nízkoprofilový model vybavený dvěma ventilátory s průměrem 65 mm s čtyřmi heatpipe najde uplatnění hlavně ve stísněných prostorech mini ITX skříní. Otázkou bude výkon tohoto řešení, obdobnou konstrukci používají chladiče v serverech, kde se ovšem nehraje na nízkou hladinu produkovaného hluku.

Druhý představený koncept je mnohem zajímavější. Jedná se o klasický věžový chladič s měděnou základnou a devíti heatpipe. Dvě z nich jsou vyvedeny klasicky do tvaru písmene U, zbývajících sedm vede přímo kolmo ze základny. Podle tvrzení výrobce by tento způsob vedení heatpipe měl přinášet rychlejší a účinnější odvod tepla ze základny do hliníkových lamel pasivu. Nezbývá než doufat, že se tento koncept dočká sériové výroby.

Phanteks

Phanteks představil dvě novinky – PH-TC14S a PH-TC14LS. Jedná se o nové verze stávajících modelů, od nichž se odlišují hlavně menší šířkou pasivu. Model PH-TC14S používá řešení v podobě dvou oddělených pasivních věží. Mezi nimi je instalován 140mm ventilátor. Šířka pasivních věží je opravdu velmi malá, takže nemůžete čekat žádný oslňující výkon.

Druhý model nese označení PH-TC14LS a jedná se o chladič typu box. Ze základny odvádí teplo do pasivu šestice heatpipe. Z vrchu je osazen stejný 140 mm ventilátor jako u předchozího modelu. Cílovou skupinou budou majitelé stísněných skříní, do kterých se nevejdou větší věžové typy.

Cryorig

Letošního Computexu se také poprvé zúčastnila mladá společnost Cryorig a jednalo se o vydařenou premiéru. Výrobce představil novou sérii H, do které zatím patří dva modely – H5 a H7.

Prvně jmenovaný model Cryorig H5 měří 160 × 143 × 98 mm a váží 628 gramů. Základna je pochopitelně měděná a teplo z ní odvádí čtyři heatpipe s průměrem 6mm. Zajímavý je tvar hliníkových žeber pasivu. V přední části žeber jsou vylisovány jakési vlnky, které podle tvrzení výrobce mají zamezovat vzniku turbulencí a tím zlepšovat průtok vzduchu. Reálný přínos bude nejspíš minimální, ale i přes to působí zpracování pasivu na první pohled zajímavě. Celý pasiv je navíc vůči základně o něco posunutý, takže nebude kolidovat s případnými vysokými chladiči paměťových modulů. K chladiči dostanete tenký 140 mm ventilátor, který při maximální rychlosti 1300 ot. / min dosahuje hlučnosti 24 dBA.

 

Druhý představený model nese označení H7. Jeho rozměry jsou o něco menší než u prvně zmiňovaného chladiče – 145 × 140 × 96 mm při hmotnosti 640 gramů. Redukce se nedočkaly pouze rozměry ale i počet heatpipe, které má H7 pouze tři. Hliníkové lamely pasivu používají stejný systém jako u H5. Jejich profukování má na starosti dodávaný 120 mm ventilátor s maximální hlučností 23 dBA při 1300 ot. / min.

DeepCool

Computex 2014 DeepCool

Na stánku DeepCoolu byla k vidění nová vlajková loď tohoto výrobce s kódovým označením Assassin II. Dvouvěžová konstrukce společně s osmi heatpipe a měděnou základnou je výbava, která by měla zajistit vysoký výkon. K ochlazování obou pasivů jsou nainstalovány dva ventilátory – 120mm vpředu a 140mm mezi věžemi. V případě potřeby bude možné osadit ještě jeden ventilátor dozadu. Chladič by měl být uveden na trh během letošního roku.

Gelid

Gelid přivezl na Computex celou řadu nízkoprofilových chladičů. Jejich výkon bude pochopitelně nízký, ale s tímto problémem musí zákazníci před koupí stísněných skříní počítat a musejí vybírat úsporné a málo topivé procesory. Nejvýkonnější a zároveň největší model Slim Silence 30 by měl dokonce zvládnout procesory s TDP 95 W. Všechny tyto nízkoprofilové modely ze série Slim Silence jsou kompatibilní výhradně se sockety Intel LGA 115x.

Daleko zajímavěji vypadá Gelid Slim Silence i-Plus. Jedná se o kompaktní věžový chladič s měděnou základnou a hliníkovými žebry pasivu. Ze základny odvádí teplo trojice heatpipe do hliníkového pasivu, který je ochlazován jedním zřejmě 80mm ventilátorem. Díky malým rozměrům chladiče se vyhnete kolizím s paměťovými moduly, případně rozměrnými chladiči napájecí kaskády. I tento model je kompatibilní výhradně s Intel LGA 115x.

Cooler Master

Na veletrhu samozřejmě nesměla chybět ani stálice na poli chladičů, společnost Cooler Master. Nově představený model Hyper D92 jistě všechny zaujme na první pohled. Svými rozměry 146 × 129 × 97 mm a hmotností 636 gramů se řadí ke středně velikým chladičům. Základna je poněkud netradičně z hliníku a vystupují z ní čtyři heatpipe, které jsou v přímém styku s tepelným rozvaděčem procesoru. Díky tomu bude přenos tepla efektivnější a celý chladič o něco výkonnější než konkurence.

Hliníkový pasiv profukují dva 92mm ventilátory. Ventilátory nejsou osazeny v jedné ose, ale jsou navzájem lehce posunuté. S podobným řešením jste se již mohli setkat u staršího modelu Hyper D520. Maximální rychlost dosahuje 2800 ot. / min, při kterých ventilátory produkují hluk 33 dBA.

Vzduchové chladiče

Vodní chlazení

Vodní chlazení

Na Computexu byla k vidění také celá řada all-in-one vodních setů a komponent pro sestavení vodního okruhu.

Fractal Design

Velkým překvapením bylo představení tří vodních setů od švédského výrobce počítačových skříní Fractal Design. Základem všech tří setů je vodní blok s měděnou základnou. Fotografie vnitřní struktury bloku bohužel zatím nejsou k dispozici a můžeme tak pouze odhadovat, že výrobce použil konstrukci mikrokanálků pro lepší přenos tepla do chladicí kapaliny. Součástí bloku je také čerpadlo, jehož maximální průtok dosahuje hodnoty 72 litrů za hodinu. Jen pro srovnání, běžně používané čerpadlo Laing DDC-1T (11 W) dosahuje průtoku 420 litrů za hodinu. V případě potřeby můžete tento vodní set rozšířit například o blok na grafickou kartu. Kvůli mizivému výkonu čerpadla bychom toto rozšiřování nedoporučovali.

Jednotlivé sety se od sebe liší velikostí radiátoru. Zatímco nejmenší model Kelvin T12 spoléhá pouze na 120mm radiátor, větší S24 již používá 240mm a největší model S36 dokonce 360mm. Radiátory jsou v závislosti na velikosti osazeny jedním až třemi 120mm ventilátory. Na vývoji těchto setů se podíleli také lidé z Alphacoolu, kteří mají s vodním chlazením bohaté zkušenosti. Cena se bude pohybovat v závislosti na verzi v rozmezí 75 až 100 € (cca 2750 Kč).

NZXT

All-in-one vodní sety přivezl také NZXT. Modely Kraken X41 a X61 nahrazují starší verze těchto setů. Základem je opět vodní blok s integrovaným čerpadlem. Gumovými hadicemi proudí chladicí kapalina na radiátoru, který je v případě verze X41 140mm, verze X61 vsází na větší 280mm model. Jejich profukování mají na starosti dodávané ventilátory s průměrem 140mm, které jsou regulovatelné pomocí PWM.

Nejzajímavější na těchto setech je jejich regulace a monitorování. Přes dodávaný program můžete snadno nastavit otáčky ventilátorů v závislosti na teplotě chladicí kapaliny, sledovat grafy vývoje teplot CPU a GPU apod. Regulace rychlosti čerpadla bohužel chybí. Tento program je dostupný i jako aplikace pro mobilní telefony, takže budete mít přehled o stavu setu bez nutnosti vypnutí hry.

 

Thermaltake

Velmi překvapující byl stánek Thermaltaku. Dříve tento výrobce nabízel sety vodního chlazení, jejichž nevalný výkon a pochybnou kvalitu vyvážila nízká cena oproti plnohodnotnému vodnímu okruhu. Nyní Thermaltake přichází s novou řadou označenou jako Pacific, do které spadají komponenty od bloků na procesor, přes čerpadlo a expanzní nádoby až po radiátory. Jednotlivé díly si budete tedy moci vybrat podle svých preferencí a nemusíte se zaobírat řešením kompatibility jednotlivých komponent.

Všechny představené díly vypadají na první pohled daleko lépe než předchozí a pokud výrobce nasadí rozumnou cenu, může se jednat o velmi zajímavou volbu. Výkon bloků a čerpadla nicméně ukáží až první testy. Na stánku samozřejmě nesměly chybět ani all-in-one sety všech možných velikostí.

Ostatní výrobci

Vypisovat všechny představené sety a komponenty vodního chlazení nemá smysl. K vidění toho bylo letos opravdu hodně, a proto zde vyberu v krátkosti pouze pár zajímavých setů, které stojí za pozornost.

První z nich je set od Silverstonu, který vsází na tenký radiátor osazený tenkým ventilátorem, který se hodí do stísněných skříní. Otázkou je, zda bude mít tento set dostatečný výkon při zachování rozumné hlučnosti.

Dalším zajímavým kouskem je all-in-one vodník od Raijinteku. Součástí vodního bloku je čerpadlo a také expanzní nádoba. Celá nádoba je navíc průhledná, takže snadno zkontrolujete stav a hladinu chladicí kapaliny a v případě potřeby ji můžete snadno doplnit otvorem na bloku.

Zdroje: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11

Byl pro vás článek přínosný?