Hlavní navigace

Chladiče s rotujícím pasivem jsou realitou, Cooler Master je uvede letos [CES]

9. 1. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Termín „kinetické chlazení“ vám asi dnes moc neříká, ale pokud tomu konstelace hvězd dá, mohlo by do pár let v oblasti počítačových chladičů jít o důležitou věc. Jde o koncepci, u níž je ventilátor vytvářející průvan zároveň i pasivem, což vede k efektivnímu odbourávání tepla. O takovýchto chladičích jsme zde psali v roce 2011 a myšlenka se znovu vynořila jen před pár týdny v předvánoční době. Na veletrhu CES byla tato záležitost už vidět i na živo, takže si můžeme prohlédnout fotografie chladičů, které by se prý ještě letos měly objevit na trhu.

V aktuální inkarnaci vyvinula kinetické chladiče firma CoolChip. Na CES 2015 předvádí několik prototypů, které vznikly ve spolupráci s Cooler Masterem coby výrobním partnerem. V jejím podání jsou jak základna, tak na ní sedící radiální ventilátor kovové, oddělené jen tenkou vrstvou vzduchu. Lopatky rotoru jsou zároveň pasivními žebry, takže celková výška chladiče může být nižší (což se může hodit v kompaktním PC, ale třeba i v blade serveru).

Kinetické chladiče firmy CoolChip a Cooler Masteru

Na fotografiích můžete vidět, jak je řešena kontaktní plocha mezi základnou a chladícím rotorem. Obsahuje do sebe zapadající koncentrické drážky, mezi nimiž by při provozu měla být jen velmi tenká vrstvička vzduchu, přenášející teplo z jednoho do druhého. Koncepce asi bude hodně citlivá na přesnost a opotřebení ložiska, ale podle CoolChipu s tím současné prototypy ani při několikaměsíčním provozu nemají problém. Nicméně vývoj ještě není ukončen a není rozhodnuto, zda budou použit nějaká standardní, nebo třeba fluidní ložiska.

Kinetické chladiče firmy CoolChip a Cooler Masteru

Osobně jsem docela zvědav, jak si uložení rotoru v drážkách poradí s vertikálně instalovanou deskou. Na zveřejněných fotografiích totiž kinetický chladič vždy leží vodorovně, při otočení ale bude mít rotor tendenci padat dolů, což by mohlo vést k nerovnoměrnému sezení na základně a drhnutí drážek.

 

Kovové ventilátory na kinetických chladičích údajně nedosahují tak vysokého průtoku vzduchu jako běžné ventilátory, to je prý ale kompenzováno chladícím efektem, který samy poskytují. Nicméně na jednom z prototypů firma vedle rotoru použila i klasický pasiv, jehož žebra obklopují kinetický pasiv dokola a zachycují tak vyráběný průvan. Těžko říct, zda je tento přídavný „stator“ nutný kvůli tomu, že samotný rotor nemá dostatečný účinek, nebo prostě proto, že je to chlazení navíc „zadarmo“.

Kinetické chladiče firmy CoolChip a Cooler Masteru

 

Cooler Master začne kinetické chladiče prodávat ještě letos

Asi nejpodstatnější je ovšem to, že kinetické chladiče se mají skutečně objevit v praxi. Cooler Master je totiž hodlá komerčně vyrábět a prodávat (demonstrace dokonce běžela v jeho výstavním stánku). Údajně by dokonce měly být k dostání ještě letos. Kromě PC se mají chladiče tohoto typu objevit i pro servery, do spotřebitelského segmentu ale mají dorazit jako první. Cooler Master s CoolChipem také údajně chtějí, aby byly kinetické chladiče cenově konkurenceschopné, takže by snad neměly stát o moc víc než srovnatelná řešení s klasickou konstrukcí.

Zdroje: Tom‘s Hardware, The Tech Report, PC Perspective

Byl pro vás článek přínosný?