Hlavní navigace

Chraňte se! Bezpečně v informačním světě v 10 rychlých krocích

27. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dodržování základních zásad počítačové bezpečnosti je v dnešní době naprosto klíčové, ovšem ne vždy zcela dostačující. Můžete mít sice perfektně zabezpečený počítač, do kterého nepronikne jediný řádek škodlivého kódu, ale zranitelný může být váš telefon nebo domácí síť. Mnoho uživatelů také podceňuje bezpečnostní zásady při platbách prostřednictvím internetu.

Připravili jsme proto stručný souhrn 10 kroků, které považujeme za nejdůležitější. Klasická doporučení z oblasti zabezpečení počítače možná z velké části znáte, doplňují je však praktické rady reflektující vývoj poslední doby. Nejde ani tak o bezprecedentní dodržování všech kroků, jako spíše o získání povědomí o možných rizicích. Proto na tomto místě neuvádíme praktické postupy, ale nazíráme na vše spíše z teoretické roviny.

Zabezpečení

1. Zabezpečete své internetové transakce

Pro platby při internetovém nakupování využívejte prostředníka. Nikdy totiž nevíte o příslušné firmě všechno a údaje o vaší platební kartě jsou vystaveny riziku zneužití. Využít můžete například internetové peněženky. Při platbě pomocí této služby se údaje o vaší platební kartě nikdy nedostanou do rukou obchodníka. Navíc si zde můžete nastavit finanční limit na den či jednu platbu a zaslání potvrzovací SMS s kódem, který musí být pro uskutečnění platby vložen. To v případě přímé platby z karty není možné. Nejznámější internetovou peněženkou je globální PayPal.com, v tuzemsku pak například PaySec.cz.

 

Pravidelně (alespoň jednou týdně) také kontrolujte stav vašeho bankovního účtu a provedené transakce. Při platbách po internetu zpravidla několik dnů trvá, než se transakce zpracují, takže jsou vedeny jako nezaúčtovaná operace. Narazíte-li na platbu, o které nevíte, můžete kontaktovat banku a provést opatření k blokaci této transakce.

2. U veřejných PC a sítí buďte obezřetní

Provádění jakýchkoliv platebních operací z veřejných počítačů v kavárnách či knihovnách je velmi rizikové. Nikdy nevíte, zda jsou nakaženy škodlivými programy, které jsou navrženy ke shromažďování vašich hesel a citlivých údajů.

Není-li možné se realizaci transakcí z takových počítačů vyhnout, využívejte alespoň bezpečnostní aplikaci pro uložení hesel (například Sticky Password), díky které nebudete muset žádné údaje ručně zadávat. Nebo využijte alespoň grafickou klávesnici.

Podobně obezřetní buďte v případě veřejných Wi-Fi sítí, především těch nezabezpečených. Podvodníci totiž mohou vytvořit vlastní síť, která se tváří legitimně (může například nést jméno kavárny, ve které zrovna sedíte), ale je nastavena tak, aby o vás shromažďovala informace. Pokud už musíte veřejnou Wi-Fi síť využít, raději se nepřihlašujte k důležitým službám.

3. Zabezpečte svou Wi-Fi

Máte heslem chráněnou vaši domácí Wi-Fi síť? Pokud ne, měli byste to napravit. Možná vás netrápí, že se k ní připojují vaši sousedi a surfují z vašeho internetu. Někdo, kdo má zcela jiné motivy, by však tohoto nedostatku zabezpečení mohl využít k tomu, aby se dostal k datům uložených na vašich počítačích, které jsou do sítě připojeny také.

Nejsnadnější cesta zabezpečení sítě je vytvoření jejího šifrování, které bude v případě připojení počítače vyžadovat zadání hesla. Většina běžně dostupných směrovačů podporuje šifrování standardu WEP, WPA nebo WPA2. Pro domácí Wi-Fi síť je dostačující využití prvního standardu.

4. Zašifrujte své disky

Aniž si to uvědomujeme, ukládáme na přenosné flashdisky nebo pevné disky mnoho osobních a často důležitých dat. Pokud  flashdisk nebo notebook ztratíte, případně vám ho někdo ukradne, automaticky jste vystaveni nebezpečí. Naštěstí jsou k dispozici různé možnosti šifrování obsahu disků. Zašifrovaný obsah je totiž pro cizí osobu, která nezná heslo, prakticky nedostupný.

Standardní součástí Windows 7 v edicích Business a Ultimate je šifrovací nástroj BitLocker, který umožní pevný či přenosný disk zašifrovat. Pokud žádnou z těchto edicí nevlastníte, můžete využít kvalitní a současně bezplatný šifrovací program TrueCrypt.

Další možností je koupě externího přenosného disku, který je šifrovacím programem přímo vybaven. Některé z nich dokonce mají zabudovanou čtečku otisků prstů, která zajistí vůbec nejvyšší míru ochrany.

5. Zamkněte svůj chytrý telefon

Využíváte-li chytrého telefonu naplno, zřejmě obsahuje celou řadu vašich osobních údajů, od fotek, přes adresy až po aplikace pro připojení k sociálním sítím. Tato akumulace informací dělá z chytrého telefonu atraktivní cíl pro zloděje a kyberzločince, takže se stává novou slabinou informačního světa.

Pro telefony se systémem Android se už objevili trojští koně a další nebezpečný malware, přičemž odborníci se shodují, že tato oblast škodlivého softwaru se bude výrazně rozvíjet. Horší je, že mnozí lidé o chytrých telefonech neuvažují jako o počítači, přestože jimi do značné míry jsou. Proto je většinou netrápí bezpečnostní opatření, která jinak realizují u svých počítačů – neinstalují bezpečnostní aplikace.

6. Udržujte počítač zabezpečen

Neustále opakované pravidlo, které zahrnuje instalaci kvalitních bezpečnostních programů. Zvlášť důležité je to u antivirového programu, jehož verze by neměla být starší, než dva či tři roky. Technologie bezpečnostního softwaru se v posledních letech výrazně zlepšila a nespoléhá se na odhalování infekcí pouze na základě aktualizovaných databází, ale také na kvalitní heuristickou analýzu, která dokáže odhalovat i neznámé škodlivé kódy.

Velmi důležité je také udržovat všechen software aktuální. To platí jak pro operační systém, tak pro koncové aplikace. Nové verze totiž zpravidla přinášejí krom jiného často i zlepšení v oblasti zabezpečení.

7. Nainstalujte hlídač odkazů

Standardním doplňkem vašeho počítače by se měl stát také nástroj pro sledování nebezpečnosti internetových odkazů. Nebezpečí totiž číhá na mnohých webových stránkách, protože i ty legitimní mohou být napadeny útočníky. Hlídač by měl před takto podezřelými stránkami upozornit a varovat vás před možným rizikem. Při hledání na internetovém vyhledávači zpravidla u nalezených výsledků zobrazuje malou ikonu, která signalizuje, zda je web bezpečný, či nikoliv.

Hlídacích nástrojů je na trhu celá řada, doporučit lze především AVG LinkScanner nebo McAfee Site Advisor. Zpravidla bývají také součást velkých bezpečnostních balíků typu Internet Security.

8. Nepodceňujte fyzickou bezpečnost

Zvídavé pohledy okolí mohou napáchat větší škody, než si dovedete představit. Abyste se vyhnuli tomu, že si někdo obrazovky vašeho počítače přečte nějaké informace nebo zkopíruje citlivá data, nezapomeňte při každém odchodu uzamknout obrazovku pomocí klávesové zkratky Win+L. V případě notebooku, se kterým často cestujete, byste se měli poohlédnout po speciálním filtru, který se nasazuje na obrazovku a brání všem kromě vás, aby na obrazovce cokoliv zahlédli.

9. Surfujte šifrovaně

Při prohlížení internetu využívejte šifrovaní HTTPS, které chrání komunikaci mezi vaším počítačem a vzdáleným serverem. Přestože šifrování negarantuje, že vámi prohlížená webová stránka je bezpečná, může pomoci ochránit vás před zneužitím vašeho účtu v případě, že útočník vnikne do vaší sítě nebo se jinak dostane k vaší komunikaci.

Mnoho stránek využívá HTTPS standardně. Pokud se například přihlašujete ke svému internetovému bankovnictví, váš prohlížeč zřejmě využívá šifrované komunikace automaticky. Nepochybně byste ji však měli využívat také u méně důležitých služeb, jako je například Gmail nebo Facebook.

10. Využívejte chytrá hesla

Pravděpodobně už víte, že používání jednoduchých hesel (existující slova nebo velmi krátká hesla) je cestou do záhuby. Techniky útočníků pro odhalování hesel jsou na velmi dobré úrovni, proto se snažte kombinovat různé typy znaků (písmena, čísla, speciální symboly) a vytvářet hesla nejméně o osmi znacích. Vzhledem k tomu, že pamatování si několika náročnějších hesel je velmi náročné, vyzkoušejte možnosti, které nabízejí nejrůznější správci hesel. Mezi ty nejkvalitnější patří i již zmíněný nástroj Sticky Password.

Byl pro vás článek přínosný?