Hlavní navigace

Chrome 26 beta pro Android umí synchronizovat hesla a šetřit data jako Opera

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google nám dal jen dva dny ke spekulacím. Nový mobilní prohlížeč Chrome 26 se opravdu naučil šetřit datový provoz podobně jako Opera Turbo, pardon – Off-road. Funkce je zatím jen v experimentálním nastavení, které najdete pod odkazem chrome://flags hned nahoře. A funguje přesně, jak jsme odhadovali.

 Chrome 26 beta pro Android
Experimentální nastavení

Chrome jednak šetří provoz díky novému protokolu SPDY, ten umí v rámci jednoho TCP spojení zasílat více datových streamů najednou (HTTP je musí navazovat zvlášť), umí komprimovat hlavičky a také přináší šifrovanou komunikaci mezi přístrojem a proxy servery Googlu.

Chrome 26 beta pro Android Chrome 26 beta pro Android
Chrome 26 beta nám ušetřil téměř 70 % dat!

A navíc umí komprimovat i další data. Obrázky ve formátech JPEG a PNG se automaticky převedou na úspornější WebP (až 80% úspora velikosti souborů) a Google také očeše zbytečný kód, mezery a komentáře v kódech HTML, JS a CSS dokumentů. Stejně funguje zmíněná funkce v Opeře. (Chrome neumí šetřit na stránkách zabezpečených pomocí HTTPS.)

 

Vyzkoušeli jsme úsporu dat na webech Cnews.cz, Seznam.cz, iDnes.cz, Flickr.com, YouTube.com, Wikipedia.org, Aukro.cz a Alza.cz. Běžně by si prohlížeč stáhnul asi 19 MB, díky „turbo módu“ to však bylo jen 5,6 MB, celkem tak prohlížeč ušetřil 69,8 % dat. To je klíčové hlavně pro mobilní připojení od operátorů. Sami si můžete úsporu kontrolovat pod odkazem chrome://net-internals/#bandwidth.

Pokud se nebojíte hrátek s nefinální verzí softwaru, určitě Chrome 26 beta vyzkoušejte. Oficiální novinkou, kterou nemusíte zapínat experimentálně, je totiž synchronizace hesel a formulářů s počítačech a ostatními zařízeními s Chrome 26+. Na iOS už tato funkce paradoxně existuje delší dobu.

Chrome 26 beta pro Android
Chrome 26 beta pro Android

Zdroj: Google, Chromium (vysvětlení SPDY)

Byl pro vás článek přínosný?