Hlavní navigace

Chrome 69 už části adres URL neskrývá. Chrome 70 s tím znovu začne, komunita nesouhlasí

20. 9. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Adresy URL považuje Google za složité, takže je začal v Chromu při běžném zobrazení zjednodušovat. Komunita s jeho chováním nesouhlasí, takže se Google vrátil k původnímu modelu. Chrome 70 ale ke skrývání částí adres znovu přikročí.

V září vyšel Chrome 69, který opět zatlačil na pilu v oblasti zjednodušování uživatelského prostředí a uživatelského zážitku. K tomu patřilo i skrytí některých částí adres URL. Tedy, plná adresa se při editaci objevila, při běžném prohlížení jste ale v adresním řádku viděli zjednodušenou podobu adresy. Jak tedy adresy vypadaly?

Rekapitulace zobrazování adres ve Chromu 69

Konkrétně prohlížeč nezobrazuje ani běžné HTTPHTTPS, přičemž na použití šifrovaného protokolu HTTPS se snaží skoro neupozorňovat. (Takže vedle adresy vidíte jen malý nevýrazný symbol zámku.) Což je pochopitelná cesta, pokud šifrovaný protokol má být tím, koho budou weby standardně používat. Chrome neukazuje ani předponu www.

Tip: Chrome oslavil 10. narozeniny. Proč byl prohlížeč od Googlu tak zásadní?

Prohlížeč nečekaně začal schovávat rovněž písmeno „m“, které typicky najdete v adresách mobilních verzí webů. Taková změna už je kontroverznější, protože bez tohoto písmene na pohled z adresy nepoznáte, že jste na mobilním webu. (Nemusí se to týkat každého webu.) Poznáte to ovšem patrně z webu samotného, takže se nejspíš bavíme o otázce zvyku.

Jak se zobrazování adresy změní v Chromu 70

Odezva na popsanou změnu nebyla jednoznačně pozitivní. Jak si všimli na Latest Hacking News, Google přikročil ke změně. Aktuální Chrome 69 jak pro osobní počítače, tak pro smartphony s Androidem už zase zobrazuje plnou adresu, tedy výše zmíněné protokoly, předponu nebo také „m“, kde je písmeno součástí adresy. To není tak zvláštní, Google zkrátka reaguje na zpětnou vazbu.

Chrome 69 znovu zobrazuje celou adresu URL Chrome 69 znovu zobrazuje celou adresu URL

Není to ale konečný stav. Chrome 70 zkracování adresy opět zavede, ale s tím rozdílem, že nebude skrývat písmeno „m“ v adresách mobilních webů. Schová tedy pouze aplikační protokoly a prefix www. Názor firma změnila, protože se prý komunita přiklonila k tomu, že „m“ uživatelky a uživatelé používají k ovládání podoby webů.

Google: adresa URL je většinu lidí nesrozumitelná

K možnosti eliminovat ono písmeno se ale Google plánuje vrátit. Chce na problematiku zavést dialog s komunitou, ale také se standardizačními skupinami. Firma by chtěla rezervovat „www“ a „m“ jako zvláštní případy subdomén, které nebudou uživatelsky ovladatelné. Jinými slovy např. přechod na mobilní podobu webu by se řešil přepínačem na stránce, nikoli úpravou adresy.

Třeba Firefox pro zpřehlednění někdy skutečně neúnosně dlouhých adres činí to, že zvýrazňuje hlavní část adresy, nikdy ale žádnou její část svévolně neskryje. S adresou nijak nemanipulují Opera ani Edge, např. Vivaldi ale schovává HTTP(S). Neskrývá však prefix www ani písmeno „m“. Reakce pod oznámením Googlu na platformě Monorail naznačují, že spíše existuje konsenzus, že prohlížeč by měl zobrazit celou adresu takovou, jaká je.

Hlavní část adresy Firefox pro přehlednost zobrazuje tučně Hlavní část adresy Firefox pro přehlednost zobrazuje tučně

Komunita Googlu vyčítá, že si s trochou nadsázky hraje na Boha. Schéma adresy URL je dané a webový prohlížeč by jej měl respektovat. Google jako poskytovatel prohlížeče by neměl mást uživatele a uživatelky tím, že zobrazuje jinou adresu, než která se jim objeví při editaci, tj. platná adresa URL dané stránky. Minimálně by měla proběhnout odborná diskuze příslušných autorit, svévolné chování Googlu však někteří považují za ukvapené. (Přestože změnu v Chromu 69 zvrátil, manipulaci bez patřičné diskuze znovu začne praktikovat ve Chromu 70, jak už bylo naznačeno.)

I proto se Google nejspíš bude snažit o to, aby se schéma adresy změnilo na úrovni standardu. Začátkem září se Adrienne Porter Felt, vývojový manažer Chromu, pro magazín Wired vyjádřil tak, že adresy URL jsou pro běžného člověka nesrozumitelné. Google by rád soudobé adresy URL nahradil jiným konceptem, ale přiznal, že ať už vymyslí cokoli, bude to návrh vzbuzující kontroverzi, přičemž změna může trvat velmi dlouhou dobu.

Byl pro vás článek přínosný?