Hlavní navigace

Chrome 76 je plný novinek. Usnadňuje instalaci PWA nebo vypíná Flash Player

31. 7. 2019

Sdílet

Novinek se v novém vydání Chromu sešlo nemálo. Weby se mohou automaticky přepínat do tmavého režimu, snáze se instalují progresivní webové aplikace, zpřehledněno bylo nastavení atd.

Jak slíbil, tak učinil. Google dne 30. července 2019 pro širokou veřejnost oficiálně uvolnil hotový Chrome 76. Co nabízí? Jak jsme už upozorňovali dříve, nastavení programu získalo novou podobu, která připomíná to, co nám Microsoft předvedl v novém Edgi. Prohlížeč dále brání webům, aby detekovaly, že prohlížíte v anonymním režimu. Umožňovalo to chování API FileSystem. Prohlížeč dále podporuje tmavý režim zobrazení. Tedy, sám jej respektuje již nějakou dobu, nově ale podporuje funkci v kaskádových stylech, díky které nastavení systému smí detekovat weby. Pokud nabízí vlastní tmavý režim, mohou jej automaticky nastavit. Činí tak např. nový Twitter, kde jsem chování zaznamenal už dříve ve Firefoxu. Dále byla zjednodušena – či lépe zpřístupněna – instalace progresivních webových aplikací (PWA). Pokud Chrome aplikaci detekuje, zobrazí tlačítko pro instalaci rovnou v adresním řádku. Naproti tomu na mobilech se už při detekci PWA nezobrazí informační lišta s odkazem na přidání stránky na hlavní obrazovku. Tvůrci a tvůrkyně webů prý chtějí vlastní způsob, jak návštěvnice a návštěvníky

Další fáze vypínání Flash Playeru

Prohlížeč pak na smartphonech častěji kontroluje, zda PWA nebyla aktualizována. Místo tří dní se dotáže každý den, abyste měli aplikace aktuální. Chrome 76 obsahuje 43 záplat, optimalizuje parsování JSON a konečně ve výchozím stavu úplně vypíná Flash Player (upozornil na to web 9to5Google). K úplnému odebráni modulu dojde až v roce 2020, do té doby jej ještě můžete manuálně aktivovat, resp. převést do režimu, kdy jeho spuštění ručně povolujete.

Za zmínku stojí také změna zacházení s klávesou Escape. Po vzoru Firefoxu už Chrome její stisk nepovažuje za uživatelkou aktivaci. Proč? Pochybné weby simulují stisk Escapu k tomu, aby mohly zobrazovat vyskakovací okna, spouštěly vibrace apod. Pokud prohlížeč nezaznamená uživatelkou aktivaci, zneužívání určitých API nedovolí. Google dále zargumentuje, že téměř žádný běžný člověk skutečně nezamýšlí použití této klávesy na webu. Tolik ke hlavním novinkám.

Zdroj: Chrome Releases | Google Developers | V8 blog | Chrome Platform Status

Byl pro vás článek přínosný?