Hlavní navigace

Volitelná novinka. Chrome Canary vás upozorní na objemné weby

18. 7. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Máte-li omezené připojení, snad oceníte, že vás Chrome upozorní na příliš velké stránky. Je ovšem na vás, co s tím případně uděláte. Funkce zatím platí pouze za experimentální.

Dnešní weby jsou objemné, každý rok průměrná velikost stránky vzroste. Na konci roku 2016 to bylo 2,5 MB, o rok dříve 2,2 MB. Existují určité drastické kroky, jak objem dat snížit na své straně, např. můžete vypnout načítání obrázků. Google pak pro Chrome připravuje funkci, která vás na velké stránky upozorní. Objevila se zatím jen v raných sestaveních ve vývojové větvi Canary. Aktivujete ji na stránce chrome://flags, kde v případě zájmu najděte předvolbu Heavy Page Capping. Případně do adresního řádku zadejte chrome://flags/#enable-heavy-page-capping. Funkce je koncipovaná tak, že vám kromě samotného upozornění ve formě vysouvací lišty umožní načítání rovnou zastavit. Funkci aktivujete předvolbou Enabled, která nastavuje blíže nespecifikovanou hranici datové náročnosti. Dle Chrome Story se jedná o 2 MB, osobně jsem zaznamenal upozornění na překročení hranice 15 MB. K dispozici je také druhá možnost. Enabled (Low) hranici snižuje na pouhý jeden megabajt. Do té se už nevleze např

Vivaldi objem stažených prvků zobrazuje v adresním řádku při načítání webu.

Když připojení je omezené

Otázka zní, na koho je funkce cílená. Myslím, že většina lidí v Česku má dostatečně rychlé připojení, aby je podobná funkce nezajímala. Snad leda pokud budete surfovat na laptopu na cestách na omezeném datovém připojení. Pak je někdy na místě i vypnutí načítání obrázků.

S úspornými funkcemi firmy jako Google nebo Facebook typicky míří na rozvojové trhy, kde si lidé obecně nemohou dovolit drahá a výkonná zařízení a trápí je také nedostupnost rychlých sítí. Firefox Rocket je příkladem prohlížeče vyvinutý specifiky pro takové podmínky. Na mobilech pak můžeme vzpomenout na odlehčené verze aplikací, jež v názvu doprovází slovíčko „Lite“ v názvu.

Mimochodem, zajímavé by bylo, kdyby Google někdy v budoucnu funkci sám všem zapnul. Tu moc má. V posledních měsících např. bojuje s otravnou reklamou.

YouTube se (na hlavní stránce) nevleze pod nižší hranici
YouTube se (na hlavní stránce) nevleze pod nižší hranici
Weby s mnoha obrázky jsou typicky těmi náročnými
Weby s mnoha obrázky jsou typicky těmi náročnými

Byl pro vás článek přínosný?