Hlavní navigace

Chrome experimentuje se superúsporným režimem. Obrázky stáhne až na vyžádání

30. 6. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mobilní Chrome se už loni naučil komprimovat webové stránky, desktopový tuto funkci dostal až letos. Google na svých proxy serverech odstraní ze stránek zbytečný kód a převede obrázky do formátu WebP, takže se k uživateli dostane o desítky procent méně dat.

Experimentální nastavení Chromu umožní stahování obrázků na vyžádání
Experimentální nastavení Chromu umožní stahování obrázků na vyžádání

Francois Beaufort z vývojového týmu Chromu ukázal jednu novinku, na které teď Google pracuje a která spořič dat vylepší. V experimentálním nastavení desktopového Chromu ve větvi dev přibyla položka chrome://flags/#data-reduction-proxy-lo-fi. Když ji aktivujete, Chrome nebude z webu stahovat obrázky, místo nich ale zobrazí obdélníky s barvou, která originálnímu obrázku dominovala. Stránka pak vypadá lépe, než kdyby tam byly jen bílé nebo černé fleky.

 

Původní obrázky je možné stáhnout až na vyžádání, stačí na obdélník kliknout. Novinka vyžaduje nainstalovaný doplněk Data Saver. Podle nastavení by ale měla časem fungovat i na Androidu. Přece jen se na mobilu bude vyjímat více. Chrome už v současnosti umí obrázky ignorovat a dokonce lze zvolit i weby, u kterých toto pravidlo bude ignorovat. Jenže to tam zůstanou ony nevzhledné bílé obdélníky, navíc bez možnosti se na obrázek podívat na vyžádání.

Byl pro vás článek přínosný?