Hlavní navigace

Vyšel Chrome OS 69. Podporuje linuxové aplikace a předvádí nový kabát

19. 9. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Nový design oživil také počítače s Chrome OS. Nová verze systému pak přináší významné novinky včetně podpory linuxových aplikací. Ty jsou po aplikacích z Androidu třetím typem aplikací, které můžete (byť s omezeními) na počítačích s Chrome OS běžně provozovat.

Ačkoli zatím globálně představuje minoritu, jež se postupně chytá ve specifických sektorech, není od věci aspoň připomenout to důležité, co se v Chrome OS děje. Zejména čerstvá verze 69 totiž může být zásadní pro budoucí adopci platformy. I ona nabízí nový vzhled, který jsme nedávno viděli v prohlížeči Chrome pro jiné operační systémy. To Google neuvádí, ale potvrdil to Paul Thurrott. Nový kabát tak nemá cenu znovu příliš rozmazávat, zkrátka prostředí se zakulacuje a pročišťuje. Google se již několik let na počítačích s Chrome OS snaží nabídnout aplikace pro Android. Jejich nástup není zdaleka tak rychlý, jako být měl. Ani bezbolestný. Je to ale krok vpřed pro platformu, ve které jste dříve mohli až na výjimky spouštět jen webové aplikace.

Linuxové aplikace v Chrome OS

Google ale předeslal, že v Chrome OS spustíme rovněž linuxové aplikace. Tento příslib byl naplněn, i když je nejspíš každému bez dalších detailů zřejmé, že si v systému nepustíme úplně libovolné aplikace. Reklamní gigant se primárně zaměřuje na vývojářské nástroje. Ani to ovšem není nepodstatné, protože kdyby zaujal část (pro Google důležité) náročné vývojářské komunity, starý řád by aspoň pomyslně definitivně padnul.

Mezitím se ve spotřebitelském sektoru velmi pozvolna začínají prosazovat progresivní webové aplikace, které by mohly většinovému publiku dostačovat.

Navíc aplikace z Linuxu nejsou podporovány na každém zařízení. Podívejte se na seznam podporovaných desek s tím, že si pro změnu v seznamu počítačů najděte ten svůj. U každého modelu je uvedeno, jakou desku obsahuje.

Další novinky

Kromě zmíněné stěžejní inovace nabízí Chrome OS 69 následující novinky:

  • Správce souborů prošel faceliftem a podporuje přístup k souborům ze služby Play.
  • Správce souborů nativně podporuje týmové disky (tj. funkce Google Drive).
  • Soubory z Playe je možné ukládat přímo prostřednictvím integrovaného správce souborů, a to přes nabídku pro sdílení.
  • Přibylo diktování do libovolného textového pole. Jedná se o funkci pro usnadnění přístupu.
  • Přibylo upozornění na stav napájení v aplikacích v režimu kiosku.
  • Přibylo globální nastavení převodu textu na řeč.
  • Přibyl režim pro noční osvětlení.
  • Přístup k nabídce s emoji je rychlejší.
  • Průvodce prvotním nastavením zařízení doznal vizuálních vylepšení.
  • V přehledu všech aplikací můžete zavírat aplikace odtažením.
  • Došlo k unifikaci chování režimu tabletu. (Google to nerozvádí, pozn. red.)
  • Přibyla služba pro zachycování videa.

K tomu samozřejmě připočítejte opravy chyb a děr. Podotýkám, že podle Googlu je verze 69 dostupná na většině zařízení se Chrome OS. Co si pod tím představit? Těžko říct.

Byl pro vás článek přínosný?