Hlavní navigace

Chrome OS i Android se zatím nespojí, tvrdí šéf obou projektů Sundar Pichai

14. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Časopis Wired si k rozhovoru pozval Sundara Pichaie, šéfa projektů Chrome, Chrome OS a Google Apps, který po Andym Rubinovi převzal také vývoj Androidu. Hlavní otázka pochopitelně směřovala na to, jestli se desktopový a mobilní systém Googlu spojí. To už před nedávnem popřel Eric Schmidt a přitakává i Pichai.

Podle něj dojde k vzájemnému ovlivňování, ale sloučení není v plánu. Z hlediska uživatele na tom prý nesejde. Podstatné jsou aplikace a služby, ne pozadí toho všechno. Přirovnává to ke konkurenčnímu OS X a iOS. Uživatelé se prý nestarají o operační systém, ale chtějí iTunes, iCloud nebo iPhoto.

Chrome OS a Android se zatím nesloučí
Chrome OS a Android se zatím nesloučí

Dotazovaný také vítá projekty, které na základech Googlu staví něco jiného. Příkladem jsou tablety Kindle Fire od Amazonu nebo nové prostředí Facebook Home. Vzhledem k otevřenosti Androidu si jej ostatní firmy mohou přizpůsobit a Pichai vítá, že si vybraly právě jeho systém.

 

Viceprezident Googlu také potvrdil, že Motorola nebude upřednostňována a bude s ní zacházeno jako s jinými partnery – třeba dominantním Samsungem. To dává naději, že nové Nexusy a Chromebooky budou nadále tvořit jiné společnosti. Možná se dalšího stupně dočkáme už zítra na konferenci I/O. Pichai ale varuje, že letos to bude jiné a Google se více soustředí na vývojáře než na produkty. 

Určitě si přečtěte kompletní rozhovor na Wired.com. Točí se ještě kolem obchodního modelu Googlu, vztahu k systému Firefox OS, HTML5 nebo plánu, jak chce Google k internetu připojit dalších pět miliard lidí.

Byl pro vás článek přínosný?