Hlavní navigace

Chrome OS se ukáže ještě letos, dostane se i do smartphonů, tabletů a TV

26. 11. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Očekávaný operační systém Googlu se má podle Linuse Upsona, viceprezidenta vývoje, objevit ještě před koncem roku na některém z lehkých netbooků. V rozhovoru pro New York Times firma reagovala na šířící se drby, že by byl snad projekt opět odložen.

Každopádně to má znamenat, že se Chrome OS objeví v beta verzi na testovací platformě, pro kterou vyladí systém a pak jej budou prodávat pod svým jménem podobně jako telefon Nexus One. Dříve se mluvilo, že by takový Nexus Netbook mohl vyrobit Acer, nechme se překvapit. Ale beta verze Chrome OS bude běžet i na jiných zařízeních.

Co je však překvapením, Upson tvrdí, že Chrome OS se časem objeví i pro handheldy (tedy i smartphony), tablety a televizory. To je v rozporu s tím, co tvrdí prezident Eric Schmidt. Podle něj totiž tyto platformy ovládne Android a Chrome OS zůstane pro zařízení s klávesnicí. Upson také říká, že mezi obě projekty nepanuje rivalita, jenže když dva dělají totéž…

Upson ještě dodává, že spousta uživatelů hledí na Chrome OS jako na prohlížeč a nic víc. To má být zřejmě největší výhodou, protože poběží i na jiných systémech se stejnými službami. Chrome OS tak čím dál více vypadá jen jak očesaná linuxová distribuce, která bude spravovat nezbytné služby a hardware, ale na ní poběží jen prohlížeč. Slibuje bleskový start a podle Upsona by 60 % obchodu mohlo okamžitě přejít z Windows na Chrome OS. Hodně odvážné tvrzení.

Zdroj: New York Times

Byl pro vás článek přínosný?