Hlavní navigace

Chrome se blíží 19% podílu, zatímco Firefox se propadl pod 13 %

2. 7. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nějakou dobu jsme se teď na vývoje tržních podílů operačních systémů a prohlížečů nedívali, tak to napravíme. Trendy se zase tolik neměnily. Pořád platí, že tahoune, jenž ovládá zhruba polovinu počítačů připojených k internetu, se podle Net Applications.com nazývá Windows 7. V květnu překročila 50% podíl, v červnu se vyškrábala dokonce na 50,55 %.

Tržní podíly desktopových operačních systémů
Tržní podíly desktopových operačních systémů

Kupodivu se o malý kousek zvětšil i podíl Windows XP, která se tak drží na 25,31 %. Bitvu naopak prohrávají Osmičky. Kombinovaný podíl Windows 8 a Windows 8.1 se překvapivě ztenčil, a to ze 12,64 % na 12,54 %. OS X 10.9 už svého vrcholu dosáhl v květnu, kdy mu patřilo 4,15 % trhu. O měsíc později byste ho našli na 3,95 % počítačů. Nástupnická verze 10.10 přitom ještě hotová není.

Více zaujmou prohlížeče, kde došlo k důležitému vývoji. Firefox začal výrazně sestupovat, zatímco Chrome vystřelil nahoru. Pokud se chcete spolehnout na Net Applications.com, vězte, že Chrome na druhé pozici ovládl již 18,86 %. Firefox se naopak propadl na 12,91 %. Pokud trend bude pokračovat, na třetí místo se brzy propracuje Safari, jež si pro sebe v červnu uzmulo 12,32 % trhu.

 

Proč se ohnivá liška propadá? Teoreticky to může být způsobené redesignem. Na konci dubna se objevila verze 29, která nasadila dlouho připravovaný nový vzhled Australis. Od té doby Firefox silně připomíná Chrome a ne každému bude změna po chuti. Můžete si sice nainstalovat doplněk pro vrácení nezaoblených panelů, ale to patrně uživatele moc neuklidnilo.

Tržní podíly prohlížečů
Tržní podíly prohlížečů

Zdroj: Net Applications.com

Byl pro vás článek přínosný?