Chrome: uklikaná honba za soukromím

0

Paranoia je zákeřná věc. V případě Chrome bylo ale jasně prokázáno, že se ke Googlu neposílají žádné osobní údaje, takže jeho prohlížeč můžete používat, aniž byste cítili ohrožení, že si pak někdy firma ukáže prstem na vás. Posbírané údaje zahaluje anonymita. Pokud vás nepříjemné myšlenky přesto nadále pronásledují, projděte si s námi nastavení a povypínejte všechny prvky, které by vás mohly znervózňovat. Vaše cesta začíná vyvoláním karty Možnosti, což se vám povede pomocí hlavní nabídky ukryté napravo od adresního řádku.

Google Instant

Vezměme si to pěkně popořádku. V sekci Základy se ukrývá předvolba, která kupodivu řadu lidí znepokojuje. Je jí dynamické vyhledávání, zapříčiňuje se o to, se vyhledávaný text odesílá směrem k poskytovateli vyhledávání průběžně, během psaní. Omnibox kombinuje adresní řádek s vyhledávacím polem, takže se ke Googlu může odeslat také to, co vlastně do vyhledávače nepatří. Přestože hledáte například něco z historie prohlížení, nebo třeba uložený web, omnibox to jednoduše nemá jak rozlišit a na pozadí okamžitě připravuje výsledky hledání.

Ve výchozím nastavení by měla být tato malinko kontroverzní položka vypnutá, stejně si ale raději pohlídejte, zda opravdu vypnutá je. Pokud si chcete soukromí chránit co možná nejvíce, musíte být důkladní. V češtině se Instant přejmenoval na Dynamické vyhledávání, to jediné by vás mohlo zmást.

Synchronizace

Přejděte do sekce Osobní údaje. Tady se nachází dost ošemetná funkce, a sice synchronizace. Pokud ji zapnete, musíte věřit serverům Googlu. Musíte věřit tomu, že jsou data dostatečně zabezpečená. Největší paranoici se používání synchronizace pravděpodobně vyhnout úplně, můžete ji alespoň využívat částečně. Hesla klidně nechte být, aktivujte ji pouze pro nedůležité součásti, například pro předvolby, témata a doplňky.

Zvlášť v případě citlivých dat ale určitě aplikujte speciální heslo. Standardně se totiž k zabezpečení synchronizovaných položek používá heslo k účtu Google. Pokud se vám do něj dostane někdo nepovolaný, má tím pádem volnou cestu k vašim údajům uloženým do prohlížeče. Pomůžete si tím, že si pro synchronizaci vyberete zvláštní heslo, nejlépe nějaké těžko zapamatovatelné. Nebudete ho přeci muset zadávat každý den, tak dbejte na to, ať je řádně dlouhé a složené z různých znaků.

Synchronizaci můžete případně kdykoli vypnout.

V osobních údajích můžete zakázat ukládání hesel, což se hodí spíše na veřejně dostupných počítačích, ale na osobních strojích si trochu pohodlí dopřát můžete, ne?

Pod pokličkou

Ve třetí sekci si nejprve projděme Nastavení obsahu. V první řadě byste asi měli omezit používání cookies. To sice s Googlem a jeho slídivými servery přímo nesouvisí, ale bezpečnosti to prospěje. Když cookies vypnete úplně, tak se vám na webech typicky nepůjde přihlásit, potkají vás mnohá další omezení. Rozumným kompromisem je proto zvolit druhou předvolbu, kdy se budou tato data uchovávat pouze v rámci relace. Po uzavření prohlížeče přestanou existovat. Poněkud pracnější (ale bezpečnější) pracovní postup zní následovaně: zakázat cookies úplně a nastavit výjimky pro vybrané stránky.

Nebo alespoň zablokujte cookies třetích stran.

Zakazovat obrázky nebo JavaScript a řešit vše přes výjimky se v dnešní době opravdu nedá, takže bych to doporučil leda nejnedůvěřivějším jedincům. Když sjedete níže, uvidíte předvolbu Poloha. Weby se mohou pokusit zjistit vaši fyzickou polohu, což jim můžete zcela zatrhnout.

Od obecných nastavení, která najdete v každém prohlížeči, se přesuňme opět ke Chrome exkluzívním. Když se prohlížeč nepřipojí k požadované stránce (buď jste se upsali v adrese, nebo je server nedostupný), komunikuje s Googlem, poněvadž zjišťuje, kde se stala chyba. Nabídne vám pak vyhledávání oné stránky. Pokud nechcete, aby se v podobných případech adresy někam odesílaly, zrušte volbu Vyřešit chyby v navigaci pomocí webové služby.

Pocitu soukromí určitě neprospěje předvídání síťových akcí. Google hraje úlohu věštkyně s křišťálovou koulí a snaží se určit, na která z odkazů klepnete dále. Tato funkce nicméně především zbytečně zatěžuje připojení k Internetu, na pozadí se načte řada webů, k jejichž návštěvě vůbec nedojde. Pokud chcete být úsporní, vypněte ji tak jako tak.

Když to tak vezmete, můžete s čistým svědomím vypnout všech pět předvoleb v podsekci Ochrana osobních údajů.

V podstatě všechny uvedené funkce nějakým způsobem komunikují s Googlem, což se od nich ale dá čekat. I taková ochrana proti phishingu a malwaru způsobí odesílání adres pryč, ovšem jejím vypnutím se zase připravujete o případná upozornění na podvodné weby, takže si musíte vybrat, co je vám přednější. Pakliže narazíte na potenciálně nebezpečnou stránku, Google z vašeho počítače vytáhne její IP adresu a příslušnou cookie.

A konečně, poslední předvolba jasně prozrazuje, že se v případě problémů (pád aplikace) ke Googlu pošle spousta diagnostických údajů.

Bezpečnost, soukromí a pohodlí

Vypnutím řady uvedených funkcí se samozřejmě připravujete o vlastní pohodlí. Jako jindy také zde platí, že byste se měli vydat jakousi zlatou střední cestou, kdy bude poměr soukromí a pohodlí vyvážený. V ideálním světě by největší paranoici nejspíš nepoužívali Internet vůbec. Výše uvedený návod naberte jako samospásné řešení všech bezpečnostních problémů, tím jen omezíte vystavování některých údajů serverům Googlu. Nasbíraná data nicméně neobsahují identifikátor ukazující na vás, takže je v podstatě celkem jedno, co s nimi společnost udělá.

Nebo vám omnibox, který poslušně odesílá zadaná hesla a adresy, tak moc vadí?

Chrome: uklikaná honba za soukromím

Ohodnoťte tento článek!