Hlavní navigace

Chrome paměť v May 2020 Updatu šetřit nebude. Více by vytěžoval procesor

23. 7. 2020

Sdílet

Bylo příjemným překvapením slyšet, že Windows 10 verze 2004 zlepšuje práci s pamětí, což i webové prohlížeče mohou využít ve svůj prospěch. Tím se myslí, že mohou konzumovat méně. Jako první toho samozřejmě využil domácí Edge, očekávalo se však, že z novinky budou těžit i zbylé prohlížeče postavené na Chromiu. Nejrozšířenější Chrome je ostatně častým předmětem vtipů na téma vysoké spotřeby paměti. Paměťová náročnost vyplývá ze snahy o zlepšení bezpečnosti a stability, což ve zkratce vedlo k rozmělnění prohlížeče do dílčích procesů. Ve Windows 10 verze 2004 ale prohlížeč může ušetřit stovky megabajtů, jak při experimentování zjistil jeden vývojář z Googlu.

Něco na něco

Jenže případné oslavy byly zřejmě předčasné. Po aktivaci nového přístupu k práci s pamětí totiž Chrome v některých benchmarcích zpomalil, respektive začal více vytěžovat procesor. Člověk z Intelu uvádí, že v rámci testu na procesoru CFL i9-9900K došlo ke zhoršení výsledků prohlížeče o 5 % v Speedometeru 2.0, o 5,8 % ve WebXPRT 3 a o 6,2 % v JetStreamu 2. Microsoft dříve o snížení výkonu nehovořil, pouze prezentoval paměťovou úsporu v Edgi.

Brání se tím, že vyměňování něčeho za něco jiného je běžné. Může jít o snížení vytížení procesoru za cenu zvýšení náročnosti na paměť. Nebo obráceně. V tomto případě podle Microsoftu určité zvýšení vytížení procesoru stojí za výrazné snížení konzumace paměti. Negativní dopad je prý navíc do budoucna možné snížit jednak na straně prohlížeče, kde ale bude potřeba provést rozsáhlé změny, jednak na straně Windows. Redmondský vývojový tým aktuálně hledá možnosti optimalizace.

Člen vývojového týmu Chromu sám během jednoho měření odhalil téměř 13% zvýšení zatížení procesoru. Z následné debaty mezi Googlem a Microsoftem vyplývá, že není jednoduché vyhodnotit přínos nové technologie. Prozatímní výsledky Google přesvědčují o tom, že zatížení procesoru příliš roste, což zejména negativně ovlivní výdrž počítače na akumulátor.

Prozatím tak platí, že Chrome 85 technologii z May 2020 Updatu nevyužije a bude s pamětí nakládat stejně jako doposud. Mezitím bude Google sledovat telemetrii a vyhodnotí, jak s technologií dál naložit.

Zdroje: I217d045e / Chromium Gerrit | Issue 1102281 / Chromium bugs via Techdows

Byl pro vás článek přínosný?